Pie van wild
Een allegaartje aan wat er nog in huis is
Voorbereidingstijd (minuten):
Bereidingstijd (minuten):
Moeilijkheid:
30
50
4 personen
Vleesvulling:
1 kilo gehakt van ree (of ander wild)
125 gram gerookte spekblokjes
1 grote winterpeen, in kleine blokjes gesneden
4 stengels bleekselderij, in kleine blokjes gesneden
1 ui, gesnipperd
3 teentjes knoflook
1 klein blikje tomatenpuree
2 eetlepels Worcestershire Saus
1 theelepel tijm
2 laurierblaadjes
2 kippenbouillonblokjes
1 flesje bier
Klont roomboter en scheutje zonnebloemolie
Puree:
Ruime kilo aardappelen, geschild en in kleine blokjes gesneden
Scheutje melk
Klontje roomboter
Zout en peper
Neem een ruime braadpan met dikke bodem en verhit hierin op hoog vuur de zonnebloemolie en de roomboter. Bak hierin de spekblokjes aan. Zodra deze een beetje bruin worden, doe je de gesnipperde ui en knoflook erbij. Roer om. Voeg dan de blokjes winterpeen en bleekselderij toe, roer om. Als deze een beetje gaan ‘zweten’, voeg je het gehakt toe en bak je dit rul mee totdat het kleur krijgt. Voeg dan de tomatenpuree toe en roer om. Voeg de tijm en de Worcestershire Saus toe, roer om en dan het flesje bier. De alcohol moet even uit het bier verdampen, dit kun je ruiken. Roer nog even om, voeg dan de laurierblaadjes en de kippenbouillonblokjes erbij. Roer weer om, temper het vuur en doe het deksel op de pan. Laat dit een half uurtje pruttelen.
Maak ondertussen de aardappelpuree. Kook de kleine blokjes aardappel gaar. Giet de pan af en stamp de blokjes fijn met een goede klont roomboter en een scheut melk. Doe de melk er beetje bij beetje bij, dan heb je de minste kans dat de puree te dun wordt. Breng op smaak met wat zout en peper. Zet apart.
Verwarm de oven voor op 180 graden. Vul een ruime ovenschaal met het wild-prutje. Ik gebruik een schuimspaan, dan schep je niet teveel van het vocht mee. Als het vlees verdeeld is over de schaal, voeg ik nog een beetje saus toe aan het vlees met een lepel. Verdeel hier de aardappelpuree over. Maak met een vork een soort ‘golfjes’ in de puree. Verdeel nog wat roomboter over de aardappelpuree. Bak de schotel nog een half uurtje, of totdat de puree mooi bruin begint te kleuren.
· Je kunt ook ander wild of rundvlees gebruiken, ik had toevallig ree in de vriezer. Maar ook met rundergehakt of lamsgehakt is dit prima. (Bij rundergehakt heet het Cottage-Pie en bij lamsgehakt ‘Sheppard’s pie’.)
· In plaats van bier kun je ook rode wijn gebruiken.
· Vind je de saus aan de dunne kant? Voeg dan nog een plakje ontbijtkoek in blokjes gesneden toe.
· Als je de aardappelen in kleine blokjes snijdt, zijn deze sneller gaar.
· Je kunt meer groente eraan toevoegen. Denk dan aan diepvries-erwtjes of een prei.
· Hou je van kaas? Voeg dan wat geraspte kaas toe aan de aardappelpuree en bovenop de aardappelpuree net voordat je de schotel de oven inschuift.