Perfecte perziktaart
Zomerse taart
Voorbereidingstijd (minuten):
Bereidingstijd (minuten):
Moeilijkheid:
80
60
1 taart, 8-10 personen
Deeg:
300 gram bloem
180 gram roomboter, koud en in blokjes gesneden
1 eidooier (eiwit later nodig)
1 theelepel witte wijnazijn
¼ kopje ijswater
½ kopje water (misschien minder!)
1 theelepel suiker
Snufje zout
Vulling:
8-10 rijpe perziken, ontveld, ontpit en in stukken gesneden
1 limoen, sap en rasp
150 gram suiker
30 gram maïzena
Snufje versgeraspte nootmuskaat
Doe de bloem en de boter in de keukenmachine en gebruik de pulse-knop om hier een zanderige massa van te maken. Voeg dan de dooier, de witte wijnazijn het snufje zout, de suiker en het ijswater toe. Meng weer met de pulse-knop. Voeg dan beetje bij beetje het water toe. Mix. Zodra je een mooie deegbal hebt die niet te veel kleeft, hoef je geen water meer toe te voegen. Rol het deeg in een stukje keukenfolie en laat minstens een uur rusten in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 220 graden (hete lucht). Neem een ronde bakvorm (24 cm.) en vet deze in met wat boter of bakspray en bestuif met wat bloem.
Doe de stukken perzik in een kom, samen met de suiker, het sap en de rasp van de limoen, nootmuskaat en ook de maïzena. Schep dit even om, zodat alles goed verdeeld is. Bestuif het aanrecht met wat bloem en rol 2/3 van het deeg hierop uit tot een mooie ronde vorm, die zowel de bodem als de zijkanten van de bakvorm bedekt. Stort de perziken hier op uit. Schep zo min mogelijk vocht mee. Maak van het laatste stuk deeg het deksel.
Klop het eiwit los, en bestrijk de bovenste randen van de eerste deeglap (dan plakt het deksel goed). Leg het deksel op de taart, druk de deegranden een beetje aan, en snijd of knip het teveel aan deeg weg. Knijp de deegranden een beetje samen. Knip of snijd een kruisje in het midden van de taart, zodat de stoom kan ontsnappen. Bestrijk de bovenkant van het deeg met het laatste beetje eiwit en strooi hier een beetje suiker op. Zet de taart in het midden van de oven en bak deze 15 minuten lang. Verlaag dan de temperatuur naar 180 en bak de taart in 45 minuten verder af , gaar en goudbruin.
* De 80 minuten voorbereidingstijd is dus inclusief rusttijd van het deeg!
* Een heerlijke zomerse taart
* Je kunt de perziken vervangen door abrikozen of pruimen