Pecanpie
Need I say more…
Voorbereidingstijd (minuten):
Bereidingstijd (minuten):
Moeilijkheid:
15
50
1 taart, 24-26 cm. doorsnee
Deeg:
180 gram bloem
100 gram koude roomboter, in blokjes
150 gram fijne kristalsuiker
1 eidooier
4 eetlepels slagroom
snufje zout
Vulling:
250 gram pecannoten, grof gehakt
150 gram suiker
6 eieren
50 gram roomboter, gesmolten
2 theelepels vanille-extract
200 ml golden syrup
snufje zout
Deeg:
Meng voor het deeg de bloem met de boter, suiker en het zout. Wrijf het tussen je vingers totdat het eruit ziet als fijn broodkruim. Roer met een vork de eidooier er doorheen en vervolgens lepel voor lepel de slagroom. Niet te veel door blijven kneden. Maak een bal van het deeg en doe er plasticfolie omheen. Maak de bal platter, dat maakt het uitrollen straks gemakkelijker. Laat een uur rusten in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 190 graden. Neem het deeg uit de koelkast en rol het uit op een met bloem bestoven aanrecht. Neem een stuk bakpapier en doe dit op de bodem van een springvorm (24-26 cm). Bekleed de bodem en de randen van de springvorm met het deeg. Laat iets overhangen, het teveel kun je na het blindbakken en vullen wegsnijden. Prik met een vork gaatjes in de bodem. Doe hierop een stuk bakpapier en vul de springvorm met bakbonen of knikkers. Als je het bakpapier eerst even verfrommelt, vormt het gemakkelijker in de bakvorm. Bak de bodem blind in ongeveer 10 minuten.
Vulling:
Maak intussen de pecannoten grof. Klop in een kom de gesmolten boter met de eieren, de suiker en de vanillesuiker dik en luchtig. Voeg wat zout toe en vervolgens de golden syrup. Meng alles goed door elkaar.
Neem de bodem uit de oven en temper deze tot 160 graden. Verdeel de gehakte noten over de bodem en schenk er het eiermengsel overheen. Garneer eventueel met pecannoten en bak de taart in ongeveer 50 minuten gaar.
· Ik greep een keer mis met de golden syrup. Toen heb ik 100 ml slagroom en 100 gram donkerbruine basterdsuiker gesmolten in een pannetje. Dat was ook erg lekker. Je zou ook schenkstroop kunnen gebruiken.
· Garneer eventueel met wat poedersuiker (als de taart is afgekoeld).
· Lekker met slagroom, bolletje vanille- of notenijs of een Mascarpone-crème.