top of page

Paté met een korstdeeg

van zelfgeschoten gans ;-)

Paté met een korstdeeg

Voorbereidingstijd (minuten):

Bereidingstijd (minuten):

Moeilijkheid:

45

90

gemiddelde waardering null uit 5

1 terrinevorm / cakeblik (grote)

Voor de pate:

500 gram ganzenborst

200 gram speklappen

250 gram kalfslever

100 ml slagroom

2 eieren

3 eetlepels port

4 sjalotten, gesnipperd

6 teentjes knoflook, geperst

10 jeneverbessen

1 eetlepel dragon, gedroogd

1/4 theelepel cayennepeper

1 theelepel gemberpoeder

2 theelepels zout

1 theelepel peper


Voor het korstdeeg:

350 gram bloem

1 ei, licht geklopt

60 gram roomboter, in blokjes

60 gram reuzel, in blokjes

1 theelepel zout

1 ei voor het glaceren en laten plakken

Voor de paté:

Neem een koekenpan en doe hier een beetje boter in. Bak de sjalotten en de knoflook op medium hitte glazig. Neem van het vuur en laat afkoelen. Maal de jeneverbessen fijn in een vijzel. Haal het vlees en de lever door de gehaktmolen op een grove stand. Neem een ruime kom en doe hierin het vlees en de lever, de kruiden, zout en peper, de eieren, slagroom, de port en de sjalotten/knoflook. Meng alles goed door elkaar. Ga verder met het korstdeeg.


Voor het korstdeeg:

Neem een ruime kom en doe hier de bloem, het zout en 1 ei. Mix deze met de mixer met deeghaken. Smelt in een pan de boter en de reuzel op medium vuur. Voeg langzaam de gesmolten reuzel en boter bij het deeg terwijl je op medium snelheid mixt. Maak er een glad deeg van. 


Neem de deegbal en verdeel deze in 2 stukken, 1 van twee derde grootte van het deeg en 1 van 1 derde van de grootte van het deeg. Rol het grote stuk deeg uit op een met bloem bestoven aanrecht met een deegroller tot een dikte van ongeveer een halve centimeter. Bekleed de patévorm met het deeg, de bodem en de zijkanten. Laat een deel van het deeg de vorm overlappen. Smeer dit in met losgeklopt ei. Vul de vorm met het patémengsel. Rol nu van het overgebleven deeg weer een dunne plak van ongeveer een halve centimeter dik. Dit is het deksel voor de patévorm. Snijd in de grootte van de bovenkant van de vorm. Doe het deksel op de patévulling, snijd het overlappende gedeelte van de zijkanten op ongeveer 2 centimeter af. Doe wat van het losgeklopte ei op de randen waar het deeg elkaar gaat overlappen. Klap nu het overlappende deeg van de zijkanten op het deksel en druk het iets aan. Maak twee cirkels met ongeveer een diameter van 3 centimeter in het deeg. (Daar moeten straks de ‘schoorsteentjes in om de lucht te laten ontsnappen tijdens het bakken.) Maak van het overgebleven deeg wat versierinkjes zoals een mooi deegrandje voor langs de hoeken, blaadjes, bloemetjes etc. Plak deze met wat geklopt ei op het deeg. Smeer nu het gehele deeg in met het losgeklopte ei en laat het een half uurtje rusten in de koelkast.


Verwarm de oven voor op 180 graden. Maak van wat aluminiumfolie twee schoorsteentjes en plaats die in de cirkel tegen de randen van het uitgesneden deeg aan de bovenkant. Ze moeten wel goed boven het deeg uitkomen, ongeveer 5-8 centimeter hoog. Plaats de paté in de oven en bak deze in ongeveer een 90 minuten. Haal de schoorsteentjes eruit en laat afkoelen.

  • Pinterest
  • Instagram
bottom of page