Pastilla met vis
Knapperig filodeeg uit de oven… daar word je toch gelukkig van!
Voorbereidingstijd (minuten):
Bereidingstijd (minuten):
Moeilijkheid:
25
25
4-6 personen
1 rol filodeeg
150 gram roomboter, gesmolten
1 ui, gesnipperd
5-6 teentjes knoflook, geperst
1 pond gemengde vis, kabeljauw, rode poon filets, inktvis in stukjes
6-8 grote garnalen, gepeld en darmkanaal verwijderd, in stukjes
1 pak mihoen
1 pak gesneden wokgroente (optioneel)
4 theelepels ras el hanout of kerriepoeder
2 theelepels paprikapoeder
4 visbouillonblokjes
zout en versgemalen peper
Neem een ruime pan en kook hierin ruim een liter water met de visbouillonblokjes. Blancheer hierin de vis en de garnalen. Vis is heel snel gaar. Schep de vis eruit en laat uitlekken in een zeef of vergiet. Kook vervolgens de mihoen zoals op de verpakking staat. Ik knip deze terwijl ze koken met een schaar in kleinere sliertjes, dat mengt gemakkelijker. Laat ook dit uitlekken. Bewaar een beker van het kookvocht!
Neem een ruime koekenpan en doe hierin een paar eetlepels van de gesmolten boter. Fruit hierin de ui met de knoflook glazig. Voeg (optioneel de wokgroente en) de specerijen toe en laat deze even meebakken. Voeg dan de vis en de garnalen erbij. Doe ook de mihoen erbij, terwijl je alles goed omschept en mengt. Zet apart.
Verwarm de oven voor op 180 graden. Neem een ruime braadslede. Vet de bodem en de zijkanten met een kwastje in met de gesmolten roomboter. Neem een vel filodeeg en bestrijk deze met een kwast met gesmolten boter. Leg het vel op de bodem van de braadslede. Smeer nu weer een vel filodeeg in met boter, leg deze gedeeltelijk op de bodem en gedeeltelijk over de rand. Doe dit ook met een aantal vellen en de overige randen van de braadslede. Je hebt nu de bodem bedekt met ongeveer 6 filodeeg-vellen. Neem de vis-mihoen-vulling en stort alles uit in de vorm. Voeg wat van het kookvocht toe dat je had bewaard, zodat het geen droge massa wordt.
Neem weer een vel filodeeg, bestrijk deze met boter en doe dit als deksel op de vulling en ‘stop het vel in’. Klap nu de overhangende vellen terug over het geheel. Neem nog een paar vellen filodeeg bestreken met boter. Deze kun je nu ‘rommelig’ ertussen proppen en er bovenop doen. Schenk de eventueel overgebleven boter over het deksel. Deze worden lekker knapperig en door de roomboter goudbruin in de oven.
Zet de pastilla in de oven en bak deze onderin de oven goudbruin in ongeveer 20-25 minuutjes.
* 4-6 personen afhankelijk of je nog voor- en nagerechten hebt.
* Je kunt hiermee ook eindeloos variëren. Zo kun je ook in plaats van vis kippendijfilets gebruiken, en dan met wat kaneel, amandelen, kurkuma, komijn en peterselie of koriander. Of met lamsvlees in plaats van vis … Bij vlees bak je het vlees aan in plaats van blancheren in bouillon.