Paella mixta (met vlees en vis)
Liefst voor heel veel personen 😜
Voorbereidingstijd (minuten):
Bereidingstijd (minuten):
Moeilijkheid:
40
30
6-8 personen
500 gram paellarijst
500 gram kippendijfilets, in stukjes gesneden
200 gram chorizo, in stukjes gesneden
150 gram gerookte spekblokjes
16 stuks gamba's
1 kilo mosselen
200 gram inktvis, in ringen gesneden
300 gram stevige witvis (Tilapiafilet), in stukjes gesneden
200 gram doperwten, verse (anders diepvries)
2 grote tomaten, in blokjes
1 rode paprika, in blokjes
1 groene paprika, in blokjes
2 uien, gesnipperd
6 teentjes knoflook, geraspt
1 theelepel tijm, gedroogde (verse; 1 eetlepel)
1 theelepel oregano, gedroogde
1 theelepel chilipoeder
1 theelepel paprikapoeder
½ theelepel gerookt paprikapoeder
1 theelepel peper
2 stuks rode pepers, in stukjes gesneden
Scheut olijfolie
1 potje kippenbouillon (gezeefd, en aangelengd met water)
1 theelepel saffraan
1 bos peterselie, fijn gehakt
2 citroenen, in partjes gesneden
* Eventueel nog zout en versgemalen peper
Maak de mosselen schoon. Hou 16-20 mosselen apart en bewaar in de koelkast. Kook de overige mosselen in een ruime pan gaar. Haal de mosselen uit de schelp en zet apart. Haal de inhoud van het potje kippenbouillon door een zeef en druk goed al het vocht uit het vlees. Doe de bouillon in een pan en doe hier de saffraan bij. Vul het potje nog twee keer met water en voeg dat bij de bouillon. Breng dit aan de kook, doe het vuur uit en zet apart.
Neem een ruime pan (liefst een paellapan). Doe hier een goede scheut olijfolie in. Braad hierin de kip op medium-hoog vuur aan alle kanten mooi goudbruin aan. Schep uit de pan en hou apart in een ruime kom. Braad nu de witvis aan alle kanten aan en schep daarna uit de pan bij de kip. Bak nu de inktvisringen aan. Als deze iets kleuren, schep je deze aan de zijkanten van de pan. Bak nu in het midden van de pan het gerookte spek en ook de chorizo. Roer om. Als de spekjes gaan zweten, kunnen de uien en de knoflook erbij. Blijf roeren, zodat de uien glazig bakken. Voeg dan de paprika, de rode pepers en de tomaten erbij. Roer steeds even om.
Voeg de rijst toe en roer even om. Schenk daarna een paar soeplepels bouillon erbij. Als het een beetje droger kookt, voeg je er ruim bouillon bij. Je hebt kans dat je niet alle bouillon nodig hebt, maar reken op bijna 1 liter tot 1 1/4 liter met de hoeveelheid rijst. Roer nog 1 keer om, voeg de gebakken kippendijen en de witvis, de gamba’s, de erwten, de schoongemaakte mosselen en de mosselen in de schelp, de tijm, oregano, paprikapoeder, gerookte paprikapoeder, de peper en de chilipoeder toe. Plaats nu een deksel op de pan of dek het geheel af met aluminiumfolie en laat het geheel 13-14 minuten zacht pruttelen en garen op laag vuur (nu niet meer roeren!).
Kijk en proef na die 13-14 minuten of de rijst beetgaar is. Kijk of de mosselen in de schelp geopend en gaar zijn. Misschien heeft het nog een minuutje of extra nodig. Maak het vuur uit en laat het geheel nog 5 minuten rusten.
Garneer met de gehakte peterselie en de citroenparten.
· Let op: De bouillon is al zout, dus proef voordat je er ook maar aan denkt zout toe te voegen!
· Lekker met een Salade van watermeloen en feta.