top of page

Ossobuco

Ik maak deze voor het gezin vaak met ossenstaarten. Voor gasten met kalfsschenkel of lamsschenkel.

Ossobuco

Voorbereidingstijd (minuten):

Bereidingstijd (minuten):

Moeilijkheid:

25

240

gemiddelde waardering 1 uit 5

1 pan vol, 4 personen

1.5 kilo – 2 kilo kalfsschenkels

1 ui, fijngesneden

2 tenen knoflook, geperst

5 stengels bleekselderij, in fijne blokjes gesneden

1 winterwortel, in fijne blokjes gesneden

1 blik tomaten in blokjes

2 kippenbouillonblokjes

Witte wijn

2 laurierblaadjes

Peterselie, fijngesneden, om te garneren

Wat bloem

Zonnebloemolie

Zout en peper

Doe wat zout en peper op de schenkels en bestrooi deze licht met bloem, schud het overtollige bloem eraf. Doe wat olie in een sudderpan en bak hierin de schenkels aan op medium hitte. Haal de schenkels uit de pan zodra deze aan alle kanten kleur hebben en houd apart.


In dezelfde pan met nog het braadvocht van het vlees de knoflook, ui, wortel en bleekselderij licht aanfruiten. Blus af met een goede scheut witte wijn (ongeveer een halve fles) erbij en laat de alcohol verdampen (dit kun je ruiken). 


Zodra deze verdampt is, de schenkels in de pan bij de groenten, met de tomatenblokjes, laurier en de bouillonblokjes. Zorg ervoor dat het vlees zeker voor de helft ‘onder’ de saus ligt. Voeg anders een beetje water toe. Laat het geheel 3 tot 4 uurtjes op laag vuur sudderen, soms even doorroeren zodat de bodem van de pan niet aankoekt. Als het teveel indikt, kun je een klein beetje water toevoegen. Proef ook of de saus goed op smaak is, en voeg zo nodig wat zout en versgemalen peper toe.  


Hoe langer je het laat pruttelen, hoe lekkerder het wordt! Maar met 3,5 à 4 uur is het echt top en valt het vlees van het bot.


Garneer met de fijngesneden peterselie

* Je kunt dit gerecht ook maken met ossenstaarten. Ziet er misschien iets minder mooi uit, maar zo kun je wel lekker ‘kluiven’, nou ja, het valt bijna van het bot. Met de ossenstaarten heb je meer botten, en bot geeft extra smaak.

* Ook lekker met kleine schenkels of lamsschenkels.

* Lekker met een mooi stokbrood van de bakker, kun je dat lekker in de saus dopen.

* Op de foto's bij het recept staan de lamsschenkels

  • Pinterest
  • Instagram

©2020 Monique Jansen

bottom of page