Moussaka
Met dit recept ben je zo weer in Griekenland
Voorbereidingstijd (minuten):
Bereidingstijd (minuten):
Moeilijkheid:
60
30
6-8 personen
2 aubergines
2 of 3 courgettes
6 grote aardappelen
1 kilo gehakt, half om half
2 uien, gesnipperd
5 teentjes knoflook, geperst
6 tomaten, in blokjes gesneden
1 blikje tomaten in blokjes
2 kaneelstokjes
2 laurierblaadjes
400 ml zonnebloemolie
Zout en versgemalen peper
Voor de Bechamelsaus:
150 gram roomboter
150 gram bloem
1 liter melk
4 eieren
1/2 theelepel nootmuskaat (versgeraspte)
300 gram geraspte kaas, Gruyère of belegen kaas en wat zout en peper
Was de aubergines en courgettes en snijd deze over de lengte in plakken van ongeveer een halve centimeter dik. Neem een grote kom, bestrooi elke plak met flink wat zout om het vocht eruit te laten trekken. Stapel dakpansgewijs de groenten en laat zeker een half uur staan. Schil intussen de aardappelen en snijd ook deze in plakken van een halve centimeter.
Spoel de groenten goed af met water en laat uitlekken op een theedoek. Doe hier een theedoek overheen, zodat bijna al het vocht uit de groenten is.
Neem een ruime koekenpan en doe hier de olie in. Frituur vervolgens de aubergine-plakken, courgette-plakken en de aardappelplakken aan beide kanten. Laat uitlekken op kranten met wat keukenpapier erop. Ook de bovenkanten met wat keukenpapier bedekken.
Neem intussen een pan met een dikke bodem. Doe hier wat olie in en bak hierin de uitjes en de knoflook glazig. Voeg het gehakt toe en bak dit rul, breng op smaak met wat zout en peper. Snijd de tomaten klein en voeg die erbij, net als het potje tomaten in blokjes. Breng op smaak met zout en versgemalen peper. Dan de kaneelstokjes en de laurierblaadjes toevoegen en op laag vuur met het deksel op de pan 35-40 minuutjes laten pruttelen.
De laurierblaadjes en de kaneelstokjes eruit halen. Neem een grote ovenschotel, en verdeel de gefrituurde aardappelplakken op de bodem. Doe 1/3 van het gehaktmengsel hierover. Dan de plakken aubergine, en weer 1/3 van het gehaktmengsel. Hierover de plakken courgette en de laatste laag van het gehaktmengsel.
De Bechamelsaus:
Verwarm de oven voor op 190 graden. Doe in een ruime pan de boter en laat deze smelten. Doe er vervolgens de bloem bij en blijf roeren. Dit moet zeker 2 minuten een beetje doorkoken, anders proef je rauwe bloem (en dat is niet lekker!). Doe er vervolgens beetje bij beetje de melk bij, al roerend. Als de saus goed dik geworden is, deze van het vuur nemen en de helft van de geraspte kaas en de eieren toevoegen en alles goed doorroeren. Breng op smaak met de nootmuskaat, de peper en wat zout. Schep de saus over de schotel, verdeel het zo gelijkmatig mogelijk. Hierover de overgebleven geraspte kaas. Laat in de oven goudbruin worden in ongeveer 30 minuten.
* Het is wat meer werk, maar goed (bijvoorbeeld een dag) van tevoren klaar te maken en echt ontzettend lekker!
* Neem vooral een ruime ovenschaal! Dan kun je goed alle Bechamelsaus erover storten.
* De volgende dag kun je de Moussaka beter in mooie stukken/porties snijden. Ik vries wat over was vaak per portie in, dan heb je altijd iets lekkers in de vriezer.