top of page

Mijn Esterhazy

Voor de uitslovers onder ons

Mijn Esterhazy

Voorbereidingstijd (minuten):

Bereidingstijd (minuten):

Moeilijkheid:

120

60

gemiddelde waardering 4 uit 5

1 taart

Deeg:

8 eiwitten

200 gram gemalen walnoten

20 gram fijne kristalsuiker

60 gram bloem

1 citroen, rasp

1 theelepel kaneel

1 grote eetlepel abrikozenjam (later nodig)

snufje zout


Vulling:

8 eidooiers

225 ml volle melk

75 gram poedersuiker

1 vanillestokje

150 gram roomboter

40 gram bloem

scheutje abrikozenlikeur of Marillenschnapps


Topping

200 gram witte chocolade

100 gram pure chocolade

50 ml slagroom

125-150 gram geschaafde amandelen, geroosterd

Verwarm de oven voor op 160 graden. Klop in een vetvrije kom de eiwitten met een snufje zout met een mixer stijf. Terwijl je klopt steeds een beetje suiker toevoegen. Meng de gemalen walnoten met de bloem, de citroenrasp en de kaneel. Schep en vouw dit door de stijfgeslagen eiwitten.


Teken op bakpapier 4 cirkels van 20 cm doorsnee. Verdeel het notendeeg over deze cirkels met een glaceermes. Bak het deeg in 1 of 2 keer (hangt van de grootte van je oven af) in 12-15 minuutjes gaar of totdat ze ene beetje bruin kleuren. Laat afkoelen.


Voor de vulling mix je met de mixer de eidooiers romig, voeg er vervolgens de poedersuiker, bloem, 2 eetlepels van de melk en de likeur aan toe. Mix zeker 3 minuten, het moet een luchtige, romige, lichtgele massa worden. Neem een steelpan en vul deze met de melk en doe hier de zaadjes van het vanillestokje bij (je snijdt de vanillepeul door de helft en schraap je de zaadjes er met de rug van een mes van af).


Breng de melk bijna de kook. Zodra het bijna kookt, het vuur laag. Schenk een klein beetje van de melk bij het eidooiermengsel terwijl je met een garde roert. Als dat goed vermengd is, weer een beetje en blijf roeren (Dit heet ‘familie maken’). Nu kan het gehele eidooier-mengsel in de pan bij de melk en op laag vuur terwijl je blijft roeren met een garde. Ga hiermee door totdat je een mooie dikke ‘custard-achtige’ massa hebt, dit duurt zeker 5 minuten. Stort het uit op een plateau, doe hier een stuk plasticfolie overheen (dan krijg je geen velletje) en laat afkoelen.

Mix de boter in een kom glad en romig. Voeg de afgekoelde crème toe en meng alles goed door elkaar.


Knip uit een stukje karton een cirkel, die net iets kleiner is dan de taartbodems. Neem een taartbodem, en leg deze op het karton. Doe hierop 1/4 van de crème en spatel het over de gehele taartbodem met een glaceermes. Doe hierboven op nog een taartbodem, en herhaal dit hierna nog een keer. Op de bovenste taartlaag komt geen crème!! Neem een klein steelpannetje en verwarm hierin de abrikozenjam met een eetlepel water. Deze jam doe je op de bovenste laag van de taart. Laat de taart koelen in de koelkast. Je hebt nu nog 1/4 over van de crème, die heb je straks nodig voor de zijkant van de taart.


Verwarm au bain-marie (een pan met kokend water, en daarop doe je een mengkom, de bodem van de mengkom mag het water niet raken) de witte chocolade en de slagroom. Snelheid is geboden nu!! Je wilt immers een mooie vorm maken in het chocoladeglazuur. Haal de kom witte chocolade van de pan met kokend water en doe nu de kom met de bruine chocolade erboven.


Als dit bijna gesmolten is, weer de witte chocolade even opwarmen en verdeel dit over de bovenkant van de taart. Eerst weer de kom bruine chocolade op de pan met kokend water zetten. Smeer de gesmolten witte chocolade uit met een glaceermes. Doe de gesmolten chocolade in een klein spuitzakje. Als je die niet hebt, kun je een puntzakje maken van een stukje bakpapier. Knip een heel klein (!) spuitmondje. Maak vanuit het midden steeds verder naar buiten een spiraal van de bruine chocolade. Neem een sateprikker en gebruik de onderkant om een streep vanuit het midden naar buiten en vervolgens daarnaast een streep van buiten naar binnen te trekken. Herhaal dit totdat je de hele taart hebt gedaan. Het ziet er nu een beetje uit als een spinnenweb. Laat in de koelkast afkoelen.


Neem de taart uit de koelkast en besmeer de zijkanten met de laatste crème. Neem de taart op je hand en gebruik je andere hand om de geroosterde amandelsnippers te plakken op de crème.

* Het is wat werk, maar dan heb je ook wat!


* De taart bestaat officieel uit 6 lagen taartdeeg in plaats van 4. Als je zo’n grote/hoge taart wilt maken, gewoon de receptuur aanpassen door alles keer 1,5 te maken.

  • Pinterest
  • Instagram
bottom of page