Marsepein-Chocoladetaart
Hier maak je de blits mee
Voorbereidingstijd (minuten):
Bereidingstijd (minuten):
Moeilijkheid:
30
100
1 taart, 12 personen
Crème:
400 ml slagroom
200 gram pure chocolade
1 zakje vanillesuiker
1 zakje ‘Klopklop’- instant slagroom
Deeg:
80 gram pure chocolade, gehakt
100 gram marsepein (zie recept onderaan)
6 eieren
200 gram roomboter, op kamertemperatuur
100 gram suiker
150 gram bloem
1 theelepel bakpoeder
1 sinaasappel, rasp
Snufje zout
Verder:
100 gram sinaasappelmarmelade (zie recept onderaan)
4 eetlepels Amaretto
300 gram marsepein
50 gram pure chocolade
2 eetlepels melk
1 eetlepel cacao nibs
poedersuiker
Creme:
Maak de avond van tevoren (of zeker 4 uur) de voorbereidingen voor de topping door 200 ml slagroom in een steelpannetje te doen en daarin de chocolade te smelten. Laat afkoelen en bewaar in de koelkast.
Deeg:
Verwarm de oven voor op 160 graden (hete lucht). Neem een ruime kom en doe hier de gehakte chocolade, de marsepein en 1 ei in. Mix dit met de handmixer tot een egale massa. Voeg dan de roomboter, de suiker en het snufje zout toe. Meng het geheel weer tot een egale massa. Voeg één voor één de eieren toe, terwijl je steeds even met de handmixer mixt. Doe het meel en bakpoeder in een zeef, en zeef dit boven de kom. Meng weer met de mixer, zodat je een mooi, egaal mengsel hebt.
Neem 2 ronde springvormen, doe een bakpapier op de bodem en vet deze in met wat bakspray of roomboter en bestuif met wat meel. Verdeel het beslag over beide vormen. Bak deze in ongeveer 35-40 minuten in de voorverwarmde oven. Prik na 35 minuten met een satéprikker of het deeg in het midden gaar is. Haal uit de oven en laat afkoelen.
Samenstellen:
Roer de Amaretto door de sinaasappelmarmelade.
Klop 200 ml slagroom, vanillesuiker en de Klop-klop stijf, en doe hier vervolgens het chocolade-slagroommengsel bij. Mix nog even tot een mooie egale massa.
Snijd de beide taarten overdwars door. Neem de bodem van de taart en verdeel wat van de sinaasappelmarmelade hierover. Neem dan wat van de crème, en verdeel ook dit over de taartbodem. (Het beste gaat dit met een paletmes). Leg het volgende stuk taart hier op en herhaal het verdelen van de sinaasappelmarmelade en crème. Doe dit ook met de overige stukken van de taart. Verdeel de laatste crème over de bovenkant en de zijkanten van de taart. Zet de taart zeker 30 minuten koud weg in de koelkast.
Rol de marsepein uit over een met wat poedersuiker aanrecht (tegen het plakken). Pak de taart hiermee in. Snijd het teveel aan marsepein weg. Hier kun je nog figuurtjes uit snijden.
Smelt de chocolade met een paar eetlepels melk en verdeel dit met een lepel of spuit over de taart om te versieren.
Je kunt ook steekvormpjes gebruiken voor de marsepein om wat leuke figuurtjes te maken om te versieren. Maak de taart een heel klein beetje nat met een kwastje en wat water. Zo gaat deze glimmen. En mocht je wat versieringen van marsepein aan willen brengen, dan blijven die hierdoor plakken.
Verdeel de chocolade-nibs over de taart.
· Voor de toplaag van de taart gebruik ik kant-en-klare marsepein, die is zo fijn gemalen, dat deze beter uitrolt en zo krijg je een mooiere bovenkant.
Sinaasappel-rozemarijn-marmelade
200 ml sinaasappelsap, vers geperst
2 sinaasappelen, rasp
100 gram geleisuiker
1 takje rozemarijn
Neem een steelpannetje en doe hier het sap en de rasp van de sinaasappelen en de geleisuiker. Breng het geheel al roerend aan de kook. Zodra het kookt, zet je het vuur lager, maar dat het wel door blijft koken. Voeg het takje rozemarijn toe en laat het geheel al roerend een minuutje of 5-6 zachtjes door pruttelen. Zet koud weg.
Marsepein:
100 gram amandelen
100 gram poedersuiker
1 eetlepel water
Optioneel: 1 theelepel amandel-extract (voeg dan de helft van het water toe)
Doe alle ingrediënten in een keukenmachine met messen en meng tot een egale massa. Zet koud weg. Mocht je het langer willen bewaren, rol het dan op in een stukje keukenfolie.