top of page

Mac and Cheese

Nu maar even geen calorieën tellen 😉

Mac and Cheese

Voorbereidingstijd (minuten):

Bereidingstijd (minuten):

Moeilijkheid:

25

25

gemiddelde waardering 2 uit 5

10-12 personen

500 gram macaroni

60 gram roomboter

60 gram bloem

400 ml. melk

200 ml. koffiemelk

400 ml. slagroom

500 gram cheddar, geraspt

150 gram gruyère, geraspt

200 gram extra belegen kaas, geraspt

½ theelepel gerookt paprikapoeder

Snufje zout en versgemalen peper, naar smaak

Kook de macaroni zoals op het pak staat, maar wel 1 minuutje korter dan staat beschreven. Giet de macaroni af, en spoel af met koud water. Dan gaat het niet tegen elkaar aan plakken. Zet apart.


Verwarm de oven voor op 180 graden.


Neem een ruime kom en meng hierin de geraspte kazen. Verdeel de geraspte kaas in 3 porties.  Neem een maatbeker, en doe hier de melk, slagroom en de koffiemelk in.

Neem een ruime pan met een dikke bodem en laat hierin op medium hitte de boter smelten. Voeg dan in één keer de bloem toe. Meng de bloem met de boter, zodat je een egaal mengsel krijgt. Laat dit een paar minuutjes pruttelen. De bloem moet namelijk garen. Als je de geur krijgt van ‘koekjesdeeg’ is de bloem gegaard, en kun je beetje bij beetje al roerend het melk-mengsel toevoegen. Als het mengsel dikker wordt, voeg je weer wat van het melk-mengsel erbij. Ga zo door totdat alle melk is toegevoegd. Roer goed door, zodat je geen klontjes en een egale massa hebt. Als je een goede, dikke substantie hebt (je kun een eetlepel in de massa dopen, en een ‘streep’ trekken aan de bolle kant van de lepel), voeg je beetje bij beetje van het geraspte kaasmengsel toe. Je doet dus in totaal  1/3 van de kaas in de saus. Zodra alle kaas gesmolten is en je een mooie, gladde en egale saus hebt, breng je het op smaak met wat zout, de versgemalen peper. Voeg nu ook het gerookte paprikapoeder erbij. Roer goed door elkaar en haal de pan van het vuur.


Neem een ruime kom en doe hier de gekookte macaroni en de kaassaus is. Meng goed door elkaar. 


Neem een ruime ovenschaal en stort hier de helft van het macaroni-mengsel in. Verdeel 1/3 van de geraspte kaas over het macaroni-mengsel. Stort de laatste helft van het macaroni hierover, en vervolgens het laatste deel van de geraspte kaas over de bovenkant. Zet de schaal in de oven en bak in 20-25 minuten totdat het bubbelt, de kaas gesmolten en mooi goudbruin is.
· Deze hoeveelheden, want als je het dan toch maakt, kun je de helft in een tweede ovenschotel doen, en die invriezen.

· Ideaal bijgerecht als je veel eters krijgt. Dit kun je van tevoren maken en een dag in de koelkast bewaren. Je bewaart de ovenschotel in de koelkast en bakt het in 45 minuten af voordat je het wilt serveren. (45 minuten omdat het kouder is omdat het uit de koelkast komt.)

  • Pinterest
  • Instagram
bottom of page