top of page

Luxe Croque monsieur

Maar mét een spiegeleitje 😉

Luxe Croque monsieur

Voorbereidingstijd (minuten):

Bereidingstijd (minuten):

Moeilijkheid:

15

20

gemiddelde waardering 2 uit 5

4-6 stuks

Tosti:

1 mooi brood van de bakker, ongesneden (ik heb met zaden gebruikt)

200 gram ham, van de slager

200 gram kaas, extra belegen, geschaafd

Roomboter om te besmeren

Dijonmosterd (optioneel)


Béchamelsaus:

30 gram roomboter

30 gram bloem

50 gram geraspte kaas, belegen

250-300 ml melk

Zout en peper


Topping:

Geraspte kaas, Doruvael (Roodschimmelkaas uit Montfoort)

4 eieren

Wat boter om in te bakken

Béchamelsaus:

Neem een steelpannetje en laat hierin op medium hitte de boter smelten. Als deze is gesmolten, voeg je in één keer de bloem toe. Roer om en laat dit op medium-laag vuur een paar minuutjes garen. Voeg dan beetje bij beetje de melk toe terwijl je met een garde roert. Je zult zien dat de saus dikker wordt. Als het de juiste dikte heeft, voeg je de geraspte kaas erbij en laat deze smelten in de saus terwijl je roert. Breng op smaak met wat zout en peper.


Tosti:

Verwarm in de oven de grill voor op de hoge stand. Snijd het brood in mooie, rechte schijven. Besmeer alle ‘binnenkanten’ van het brood met roomboter. Beleg elke tosti met een paar plakjes kaas. Doe hier wat ham op en hierop nog een plakje kaas. (Je zou de binnenkant van de bovenkant van de tweede plak brood met wat Dijonmosterd kunnen besmeren.) Doe de bovenkant op de tosti. Plaats de tosti’s in de grillpan of de contactgrill en laat de kaas smelten en het brood goudbruin kleuren. Neem de tosti’s uit de contactgrill en doe op elke tosti een goede eetlepel van de Béchamelsaus. Verdeel met de bolle kant van de lepel de saus over het brood en verdeel hier de geraspte Doruvael over. Leg de tosti’s op een bakplaat met wat bakpapier of aluminiumfolie en zet deze onder de grill. Laat de kaas smelten onder de grill, zodat je net een beetje bruine gegrilde kaas en goudbruine bubbels op de béchamelsaus hebt.


Neem intussen een koekenpan, doe hier wat boter in en laat deze smelten op medium hitte. Bak hierin de eitjes. Haal de tosti’s uit de oven en plaats een gebakken eitje op elke tosti. Doe nog wat versgemalen peper op het ei en garneer eventueel met wat groen.


· Het is eigenlijk de versie van zowel de croque monsieur alsook de croque madame samengevoegd (waarom kiezen 😉)

· In plaats van Doruvael kun je ook Gruyère gebruiken.

· Dit vult goed, houd daar rekening mee.


  • Pinterest
  • Instagram
bottom of page