top of page

Loempia’s naar het recept van mijn moeder

Maar dan in een te behappen hoeveelheid 😉

Loempia’s naar het recept van mijn moeder

Voorbereidingstijd (minuten):

Bereidingstijd (minuten):

Moeilijkheid:

4

20

gemiddelde waardering 3 uit 5

50-65 stuks

1 kilo speklappen

3 kleine blikjes bamboescheuten a 230 gram , strips

500 gram taugé

3 bosjes peterselie

2 tahoe/tofu

20 teentjes knoflook

1 potje vetsin

2 prei

2 pakken loempiavellen

Peper

Zonnebloemolie

Eetlepel bloem en wat water

Voorbereiden loempia’s:

Doe de speklappen in ruim water met 10 tenen gekneusde knoflook en breng het geheel aan de kook. Laat de speklappen dan op medium-laag vuur 10-15 minuutjes wellen. Haal de speklappen uit het water en laat uitlekken. Zet apart om af te laten koelen.

Blancheer dan de taugé in het water van de speklappen. Laat ook deze in een vergiet uitlekken en afkoelen.


Snijd de tahoe/tofu in dunne plakken. Maak deze droog met wat keukenpapier. Neem een koekenpan, doe hierin een goede laag zonnebloemolie  en bak de tahoe aan beide kanten iets bruin. Laat uitlekken en afkoelen op wat keukenpapier. Haal de bamboescheuten uit de blikjes en laat deze uitlekken.  Als je geen strips hebt, maar ‘dikkere plakken’, deze nog even zo fijn mogelijk, maar wel weer dat je een beetje ‘bite’ hebt, snijden.


Snijd dan ook prei in dunne ringen en zet apart in een bak. Maak de overige knoflooktenen schoon en pers deze, zet deze ook apart in een bakje. Snijd de 3 bosjes peterselie fijn, apart in een bakje. Als de tahoe/tofu is afgekoeld, snijd je deze in kleine stukjes, zodat je nog wel een beetje ‘bite’ hebt, maar wel heel fijn snijden. Ook deze apart in een bak Doe dat ook met de speklappen en houd deze ook apart in een bak.


Neem een ruime pan met een dikke bodem. Doe hier wat zonnebloemolie in en bak hierin de helft van de  gesneden speklappen. Als deze iets kleuren, kun je de helft van de knoflook en de helft van de prei en de helft van de bamboescheuten toevoegen. Roer steeds om. Voeg dan de helft van de peterselie en de helft van de  taugé erbij. Breng het geheel op smaak met wat vetsin en peper. Je moet het goed op smaak brengen, het wordt ook nog gefrituurd. Schep het geheel over in een hele ruime schaal. 


Herhaal dit nu met de andere helft van alle ingrediënten. Als ook dit klaar is, bij de eerste helft in de ruime kom toevoegen en een kuil in het midden maken, zodat je steeds met een juslepel het vocht weg kunt scheppen. Laat het goed afkoelen terwijl je steeds wat vocht wegschept. Het moet koud zijn als je de loempia’s wilt rollen.


Rollen:

Ontdooi de loempiavellen. Maak in een klein kommetje een dun papje van wat water en de eetlepel bloem, dit wordt je ‘plaksel’.   Leg een loempiavel op het aanrecht met de punt naar je toe. Leg net onder het midden een ruime eetlepel van de vulling. Verspreid de vulling, zodat je daar een mooie rol van kunt maken. Klap dan de punt die aan jouw kant zit over de vulling. Druk een beetje de vulling aan met je vingers en rol iets door tot net voor/bijna op het midden van het vel. Klap dan één kant van de punt naar binnen, er ontstaat nu een ‘begin van een envelop’. Doe dit ook met de andere kant. Rol daarna iets verder naar de punt die van je af ligt. Doe wat van het bloempapje op je vinger, strijk hiermee over de punt en rol vervolgens de loempia door zodat je deze dicht rolt. Je kunt de loempia’s zo dik, lang of dun maken als je zelf wilt. Doe dit ook met de rest van de vulling en de loempiavellen.


Neem een ruime pan en doe hier anderhalf-twee liter zonnebloemolie in. Verwarm de olie tot 160 graden en bak de loempia’s knapperig en goudbruin.

* Lekkerst met zelfgemaakte Loempia-saus.

  • Pinterest
  • Instagram
bottom of page