Licht zomers taartje
Lekker en niet te 'zwaar'
Voorbereidingstijd (minuten):
Bereidingstijd (minuten):
Moeilijkheid:
45
30
1 taart
Deeg:
120 gram roomboter
100 gram fijne kristalsuiker
100 gram bloem
50 gram amandelmeel
1 ei
snufje zout
Vulling:
250 gram ricotta
400 ml slagroom
60 gram suiker
Merg van 1 vanillepeul, of 2 theelepels vanille-extract
Rasp van 1 sinaasappel
Scheutje Grand Marnier rouge
Aardbeien (of ander fruit)
100 gram pure chocolade
wat munt of poedersuiker om te garneren (is geen must)
Deeg:
Doe alle benodigdheden voor de het deeg in een kom en kneed het vlot tot een soepel deeg. Kneed het vooral niet te lang, dan wordt het taai. Maak er bal van en maak deze plat. Doe hier huishoudfolie omheen en leg minstens 30 minuten te rusten in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 180 graden. Rol het deeg uit op een met meel bestoven aanrecht. Neem een stuk bakpapier en doe dit op de bodem van een springvorm. Bekleed de bodem en de helft tot een derde van de randen met het deeg en prik er wat gaatjes in met een vork. Doe hier een bakpapiertje en wat bakparels of bakbonen op en bak dit in ongeveer 15 minuten. Haal het bakpapier met de bakparels eraf en bak nog eens 5-7 minuten in de oven. Laat vervolgens afkoelen.
Neem een steelpan en vul deze met een laagje water en breng aan de kook. Neem een kom en smelt hierin de chocolade au bain-marie boven het pannetje water. Bedek de bodem en het onderste gedeelte van de randen met de gesmolten chocolade. Ik heb eerst siliconen spatel gebruikt, en daarna een kwastje. Laat uitharden in de koelkast.
Vulling:
Neem een kom en klop de ricotta los. Neem een andere kom en klop hierin de slagroom stijf. Doe hier de ricotta, suiker, vanille merg- of extract, sinaasappelrasp en de Grand Marnier (naar smaak) bij. Meng alles goed door elkaar tot een egale massa. Verdeel het mengsel over de taartbodem en plaats hierop het fruit.
· Ik heb nu aardbeien gebruikt, maar je kunt ook bessen, bramen, frambozen, perziken of kersen gebruiken. Wat er maar van het seizoen is, of anders blikfruit.
· Je hebt vast wat deeg over. Daar zou je nog kleine tartelettes van kunnen maken (wel alleen met een zoete vulling, omdat er suiker in het deeg zit!). Maar je kunt het deeg ook invriezen voor als je die tartelettes op een later tijdstip pas wilt maken 😉