top of page

Kue Lapis Surabaya

Heerlijke Indonesische sponge cake

Kue Lapis Surabaya

Voorbereidingstijd (minuten):

Bereidingstijd (minuten):

Moeilijkheid:

40

50

gemiddelde waardering 3 uit 5

1 grote cake/taart

Vanille-laag:

24 eidooiers

200 gram suiker

80 gram bloem

50 gram maïzena

20 gram melkpoeder

250 gram roomboter, op kamertemperatuur

1 eetlepel vanille-extract

3 eetlepels gecondenseerde melk

Snufje zout


Chocolade-laag:

12 eidooiers

125 gram suiker

40 gram bloem

15 gram maïzena

15 gram melkpoeder

20 gram cacaopoeder

40 gram chocolade (+72%)

4 eetlepels sterke koffie

125 gram roomboter, op kamertemperatuur

2 theelepels vanille-extract

1 eetlepel gecondenseerde melk

Snufje zout


Vulling:

6 eetlepels aardbeienjam


· Keukenmachine met draadgarde (onmisbaar!)

· 2 of 3 bakblikken van 35-14 cm.

Neem een ruime kom en doe hierin de boter voor zowel de vanille-als de chocolade-laag, het vanille-extract voor zowel de vanille- als de chocolade-laag en de gecondenseerde melk voor de vanille- als de chocolade-laag en mix dit met de handmixer tot een mooi romige en luchtig geheel. Zet apart.


Vanille-laag:

Verwarm de oven voor op 180 graden. Neem de keukenmachine met draadgarde (met de handmixer is dit niet te doen!) Doe de eidooiers in de mengkom en zet de mixer aan. Voeg beetje bij beetje de suiker toe. Mix dit tot een mooi, romig en luchtig, lichtgeel geheel. Zeef de bloem, maïzena, melkpoeder en het snufje zout boven de kom met de geklopte eidooiers en vouw dit met een spatel rustig door het eidooier-mengsel. Neem ook de randen van de kom mee, zodat alle droge ingrediënten goed door het mengsel gemixt zijn, maar ‘overmix’ het geheel niet, anders gaat de lucht eruit!


Voeg 2/3 van het botermengel bij het eidooier-mengsel en vouw ook dit door het deeg tot een egale massa. Ook hier niet te hard kloppen maar vouwen, je wilt dat het zo luchtig mogelijk blijft.

Vet de twee bakblikken in met wat roomboter of bakspray en plaats een laag bakpapier op de bodem. Vet ook het papier in. Verdeel het vanille-beslag zo gelijk mogelijk uit over de twee bakblikken en maak de bovenkant glad met een spatel. Til de bakblikken op en laat het even ‘vallen’ op het aanrecht, zodat eventuele luchtbellen weg zijn. Plaats de bakblikken in de oven en bak de cakes in 25 minuten goudbruin en gaar. Prik even met een sateprikker of het midden ook gaar is. Neem de bakblikken uit de oven en laat weer op een hoogte van 30 cm. even op het aanrecht vallen.


Neem een rooster, plaats dit bovenop het bakblik en draai om, zodat je de cake op het rooster hebt en verwijder het bakpapier. Laat even 5 minuten afkoelen en draai vervolgens heel voorzichtig met een lange spatel de cakes om, zodat de bovenkant weer bovenop is. Laat verder afkoelen op het rooster.


Maak dan de Chocolade-laag:

Doe de eidooiers voor de chocolade-laag in de bak voor de keukenmachine en voeg, terwijl deze draait met de draadgarde, beetje bij beetje de suiker toe. Mix dit tot een lichtgeel en romige massa. Zeef de bloem, maïzena, melkpoeder en het cacaopoeder en voeg dat bij het eidooier-mengsel.  Vouw dit door het eidooiermengsel, let er weer op dat je het goed mengt, maar zoveel mogelijk lucht in het beslag bewaart. Neem een klein steelpannetje en doe hier de chocolade en de koffie in. Verwarm het geheel op laag vuur zodat de chocolade  smelt en je dit met de koffie tot een mooi egaal mengsel kunt roeren. Zet apart en laat iets afkoelen. 


Voeg dan het laatste deel van het botermengsel en het gesmolten chocolade-koffiemengsel en vouw ook dit weer zo luchtig mogelijk door het beslag. Vet een cakeblik in met wat roomboter of bakspray, plaats een stukje bakpapier op de bodem en vet het papier in. Stort het chocoladebeslag uit in de vorm, laat het weer even van een hoogte van 30 cm. vallen voor eventuele luchtbellen. Strijk de bovenkant glad en plaats in de oven. Bak de cake in 25 minuutjes gaar. Prik weer met een sateprikker of de cake ook gaar is na deze 25 minuten.


Haal uit de oven en laat het weer op een hoogte van 30 cm. vallen. Plaats het rooster bovenop de vorm en draai het geheel om, zodat de cake op het rooster valt. Verwijder het bakpapier, laat 5 minuten afkoelen en draai de cake voorzichtig om, zodat de bovenkant van de cake weer bovenop is. (Gebruik een lang spatel, dan is de kans op breken het kleinst.) Laat helemaal afkoelen.


Samenstellen:

Doe 3 eetlepels aardbeienjam op de bovenkant van een vanillecake en smeer dit zo egaal mogelijk uit over de gehele bovenkant. Plaats dan de chocoladecake hier bovenop. Doe op de chocoladecake de laatste 3 eetlepels aardbeienjam en verdeel ook dit weer zo gelijkmatig mogelijk uit over de cake. Plaats dan de laatste vanillecake hier op. Druk het een beetje aan met je handen en snijd met een broodmes de zijkanten een halve centimeter weg.
· Goed te bewaren (meerdere dagen) in de koelkast, maar eten op kamertemperatuur.

· Let op: je hebt 36 (!) eidooiers nodig!!

· Van de eiwitten kun je een Pavlova of bijvoorbeeld een eiwit-omelet maken.

· Eiwitten kun je invriezen. Ik doe dat meestal in een plastic zakje per 6.

  • Pinterest
  • Instagram
bottom of page