top of page

Kue Lapis

Zoete Indo lekkernij

Kue Lapis

Voorbereidingstijd (minuten):

Bereidingstijd (minuten):

Moeilijkheid:

15

120

gemiddelde waardering 2 uit 5

1 puddingvorm

300 ml kokosmelk

250 gram witte basterdsuiker

200 gram tapiocameel

20 gram rijstemeel

4 pandanbladeren

260 ml water

¼ theelepel zout

2 theelepels pandanpasta

Wat bakspray of zonnebloemolie

Kleurstof (optioneel, als je ook een derde rode laag wilt)

Doe het tapiocameel en het rijstemeel met het zout in een kom en roer door met een garde. Kook het water met de pandanbladeren in een steelpan en zet apart. Doe de kokosmelk met de suiker in een steelpan en breng al roerend aan de kook, zodat de suiker op kan lossen. Haal het pandanblad uit het gekookte water, en voeg het water toe aan de kokosmelk. Roer met een garde door elkaar tot een egaal mengsel.


Voeg beetje bij beetje het meel toe, terwijl je steeds met een garde roert. Zorg ervoor dat je uiteindelijk geen klontjes hebt. Verdeel dan het beslag in twee (of drie als je ook een rode laag wilt). Voeg bij één van de beslagkommen de pandanpasta erbij en roer dit door het mengsel. (Bij een derde rode laag voeg je bij een andere kom met beslag een paar druppels rode kleurstof toe.)

Vet een (pudding-)vorm (die in je stoompan past, zodat het deksel er ook nog op past!) in met wat bakspray of vet in met een kwastje en wat zonnebloemolie. Breng water in de stoompan aan de kook en bind een schone theedoek om het deksel.


Neem een juslepel en vul de puddingvorm met 1 tot 1 ½ juslepel van het witte beslag. Plaats de vorm in het stoommandje, doe het deksel op de pan en zet je timer op 7 minuten. Na 7 minuten voel je voorzichtig met je vinger of het beslag ‘droog’ is, zodat de kleuren niet in elkaar over kunnen lopen. Als het stevig genoeg is, giet je 1 ½ juslepel van het groene beslag op de eerste witte laag. Doe het deksel terug op de stoompan. Zet weer de timer op 7 minuten. Ga zo door met de verschillende laagjes en kleuren beslag, om en om, totdat al het beslag op is. Heb je een derde rode laag, dan doe je die na de groene.


Als ook de laatste laag 7 minuten heeft gestoomd, zet je het vuur uit en haal je de vorm uit het stoommandje. Zet even apart. Na 5-10 minuten probeer je met je vinger de buitenste rand een beetje naar binnen te trekken om te zien of de kue lapis los laat. Stort deze daarna uit op een bord of schaal. 


Laat afkoelen voordat je deze aansnijdt.
· Houd er rekening mee dat je anderhalf tot 2 uur aan je keuken gekluisterd bent, doordat je elke 7 minuten een volgende laag beslag moet plaatsen!!

· Indo-gerechten vergen vaak wel wat tijd, maar zijn zo de moeite waard!!!

  • Pinterest
  • Instagram
bottom of page