Koude amandelsoep met druifjes en croutons
Koud, hartig met een beetje zoet… zo apart
Voorbereidingstijd (minuten):
Bereidingstijd (minuten):
Moeilijkheid:
20
120
6-8 personen
200 gram oud witbrood (zonder korst)
150 gram blanke amandelen
5 teentjes knoflook
100 ml goede olijfolie, extra vergine
100 ml sherry
500 ml groentebouillon (mag ook kippenbouillon zijn)
200 gram witte pitloze druifjes (kleintjes, anders even halveren)
100 gram oud witbrood (zonder korst)
een scheutje olijfolie en wat roomboter om de croutons in te bakken
Doe de amandelen in de foodprocessor en vermaal deze met de knoflook fijn. Neem een grote kom en week daarin het witbrood in koud water. Knijp het vocht eruit en doe dit bij de amandelen. Vermaal alles tot een glad mengsel. Voeg terwijl de foodprocessor draait langzaam de olijfolie toe. Het mengsel lijkt nu op een dikke yoghurt qua structuur. Doe vervolgens de sherry erbij en voeg 3/4 van de bouillon toe. Meng nog even en zet vervolgens in de koelkast om koud te worden (zeker 2 uur). Zet ook de overgebleven bouillon in de koelkast.
De soep wordt dikker door het brood. Als het te dik is, even iets meer bouillon toevoegen.
Neem een koekenpan en doe hierin een scheutje olijfolie. Snijd de laatste 100 gram brood in kleine blokjes en bak deze op medium vuur knapperig en goudbruin. Laat uitlekken op een velletje keukenpapier. Maak de druifjes los van de steeltjes en halveer grote exemplaren.
Schenk de soep in een klein kommetje of glas, en garneer met de croutons en de druifjes.
Het is een smaakmakertje, geen hele grote soepkom serveren 😉
Ik serveer het vaak in een klein glaasje.