top of page

Knapperige Kaaskoekjes

Altijd lekker 😉

Knapperige Kaaskoekjes

Voorbereidingstijd (minuten):

Bereidingstijd (minuten):

Moeilijkheid:

15

20

gemiddelde waardering 1 uit 5

ongeveer 40 stuks

125 gram bloem

125 gram roomboter

125 gram oude kaas geraspt

1 theelepel uienpoeder

1 theelepel knoflookpoeder

1 theelepel mosterdpoeder

½ theelepel peper

Nog wat geraspte kaas en/of sesamzaadjes om te garneren en 1 geklutst eidooier. (Kijk voor meer ideetjes bij de opmerkingen onderdaan het recept.)

Doe de bloem, roomboter, uienpoeder, knoflookpoeder, mosterdpoeder en de peper in een ruime kom. Kneed dit met je handen tot een soort ‘broodkruim-deeg’. Voeg dan de geraspte kaas erbij en kneed alles goed door elkaar. Maak er een bal van en maak deze plat. (Dat is gemakkelijker uitrollen straks.) Verpak dit in keukenfolie en laat een half uurtje rusten in de koelkast.


Verwarm de oven voor op 180 graden. Bestuif het aanrecht met wat bloem en rol hier het deeg op uit tot ongeveer een halve centimeter dikte. Neem een uitsteekring en steek zoveel mogelijk koekjes uit. Van het deeg dat ‘over’ blijft, maak je een bal en rol je opnieuw uit om ook hier weer koekjes uit te kunnen steken.


Neem een ovenplaat en doe hier een bakpapiertje op. Leg hier de koekjes, met een beetje ruimte ertussen, op. Prik met een vork een paar gaatjes in het koekje, dan kan de stoom eruit. Bestrijk eventueel met wat geklutst eidooier (voor een mooie glans en als ‘plaksel’)en hier wat sesamzaadjes op of wat geraspte kaas. (De kaas blijft ook plakken zonder dooier.) Bak de koekjes in ongeveer 8 minuten gaar en goudbruin.



· Ik gebruik 80 gram oude brokkelkaas van Stompetoren en 50 gram extra belegen kaas van Stompetoren.

· Ook lekker met wat kerriepoeder of (gerookt) paprikapoeder bovenop.

· Op een van de foto’s heb ik een stukje geschaafde kaas gebruikt in plaats van  geraspte kaas.

· Ik heb de baktijd iets langer gemaakt, omdat ik in drie batches de koekjes heb gebakken.

  • Pinterest
  • Instagram

©2020 Monique Jansen

bottom of page