top of page

Kerstboompjes

Als borrelhapje of bij een mooi Kerstsoepje

Kerstboompjes

Voorbereidingstijd (minuten):

Bereidingstijd (minuten):

Moeilijkheid:

20

15

gemiddelde waardering 1 uit 5

1 rol pizzadeeg

6-7 plakjes cheddar

3-4 plakken ham

1 losgeklopt ei

8 prikkers

Wat bloem voor op het aanrecht 


Knoflookboter:

70 gram roomboter

3 teentjes knoflook, fijn gehakt

2 eerlepels peterselie, vers gehakt

'Piek':

Een plat stukje kaas (jong- belegen of belegen) om een ster uit te steken of te snijden als ‘piek’.

Verwarm de oven voor op 200 graden. Doe wat bloem op het aanrecht, en leg hier het pizzadeeg op. Snijd het deeg over de lente door de helft. Druk, rol en trek het deeg een beetje, zodat je een rechthoek krijgt, die overal ongeveer even dik is.


Leg op één helft de plakjes cheddar, zodat het het hele deeg overlapt. Snijd het eventueel bij, zodat het niet uitsteekt over het deeg. Verdeel vervolgens de ham over de cheddar. Snijd eventueel bij. Plaats de andere helft van het pizzadeeg passend op het met ham en cheddar-belegde stuk pizzadeeg. Bestuif dit met wat bloem en rol het even aan met een deegroller. Snijd nu 8 even dikke ‘linten’ over de lengte.


Neem een lint, en maak er een kerstboom-vorm van, door het steeds dubbel te vouwen, maar steeds een korter stuk van boven naar beneden te maken. (zie foto’s!) Steek vervolgens in het midden aan de onderkant de prikker in de ‘boom’ naar boven, de ‘top’ van de boom. Doe dit ook met de overige 7 linten.


Leg de kerstboompjes op een stukje bakpapier, bestrijk met wat losgeklopt ei en bak de kerstboompjes in 12-17 minuten gaar en goudbruin in de oven. (De kaas gaat in de oven soms ‘naast’ de boom. Dat kun je na het bakken gemakkelijk wegsnijden.)


Maak ondertussen de kruidenboter. Neem een steelpannetje en laat hierin de boter smelten. Voeg dan de gehakte knoflook toe en bak deze een paar minuutjes op medium-laag vuur mee. Als laatste de gehakte peterselie erbij, omroeren en het is klaar.


Verdeel met een lepeltje wat van de gesmolten kruidenboter over de kerstboompjes. Schuif net voor het serveren de ‘piek’ van kaas op de prikker.




· Deze kun je helemaal van tevoren maken, maar bak net voor het serveren de boompjes pas af. Dus de boompjes maken, maar het losgeklopt ei er pas op doen en in de oven schuiven net voordat je het wilt uitserveren.

· Lekker als een borrelhapje, maar ook leuk om bij een (Kerst-)soepje te presenteren.

  • Pinterest
  • Instagram
bottom of page