Kaassoepje
Lekker smaakmakertje
Voorbereidingstijd (minuten):
Bereidingstijd (minuten):
Moeilijkheid:
15
25
6-8 personen
200 gram oude kaas, geraspt
200 gram extra belegen kaas, geraspt
1 ui, gesnipperd
3 teentjes knoflook, geperst
50 gram roomboter
50 gram bloem
100 ml witte wijn
900 ml water
200 ml slagroom
2 aardappelen, in kleine blokjes gesneden
2 kippenbouillontabletten
1 eetlepel mosterd
Scheutje cognac
Wat croutons en peterselie of bieslook
Neem een ruime pan en doe hier de roomboter in. Zodra deze is gesmolten, voeg je de ui en de knoflook toe en bak je deze glazig. Voeg dan de bloem toe, temper het vuur en laat de bloem een paar minuutjes meegaren, terwijl je soms roert.
Voeg de witte wijn toe en roer, en daarna beetje bij beetje de bouillon. Zet het vuur wat hoger, en zodra het tegen de kook zit, voeg je de aardappelblokjes erbij. Laat op heel laag vuur zachtjes pruttelen. Blijf omroeren, anders koekt de bodem aan. Na ongeveer 10-15 minuutjes, als de aardappelblokjes gaar zijn, pureer je de soep. Zet de pan terug op laag vuur en voeg de kaas, slagroom, mosterd en de bouillontabletten erbij. Roer goed door totdat de kaas gesmolten is. Roer met een garde, zodat je zo min mogelijk klontjes hebt. Als laatste de cognac. Proef! En voeg eventueel nog wat zout en versgemalen peper toe.
Garneer met wat croutons en wat bieslook of peterselie.
· Dit soepje is lekker, zolang je het niet in een grote hoeveelheid serveert. Een klein glaasje of kommetje is het beste. Het is een smaakmakertje, je eet het niet als erwten- of groentesoep.