Kaaskoekjes
Lekker bij de (vrijdagmiddag-)borrel
Voorbereidingstijd (minuten):
Bereidingstijd (minuten):
Moeilijkheid:
10
20
50-60 stuks
Basis:
200 gram roomboter, op kamertemperatuur
150 gram bloem
300 gram oude kaas (geraspt)
1 ei
Optioneel:
Kerriepoeder
Noten
Pitten (zonnebloem/pompoen)
Gerookte paprikapoeder
Verwarm de oven voor op 190 graden (onderwarmte). Neem een ruime kom en doe hierin de boter. Prak het een beetje los. Doe hier de geraspte kaas bij en meng goed door elkaar. Doe er vervolgens beetje bij beetje de bloem bij en als dat goed vermengd is, het eitje toevoegen en weer een mooi egaal mengsel maken.
Neem een bakplaat en doe hier een bakpapiertje op. Rol kleine bolletjes (iets groter dan een soepballetje) van het kaasmengsel en leg deze enigszins uit elkaar op de bakplaat. Bak de kaaskoekjes in ongeveer 20 minuten gaar en goudbruin. Laat afkoelen op een rooster.
* Je kunt variëren met de smaak door er bijvoorbeeld een beetje kerriepoeder door het kaasmengsel heen te mengen. Maar gerookt paprikapoeder is ook erg lekker, of verschillende soorten pitten erdoor of alleen er bovenop te doen. (Denk aan ongeveer een theelepel kruiden op 1/3 van het koekjesdeeg.)
* Je kunt van 1 dosis kaasmengsel ongeveer 50-60 (afhankelijk van hoe groot je de koekjes maakt) balletjes maken. Ik verdeel het kaasmengsel door 3, en maak dan 3 verschillende soorten kaaskoekjes.
* Ik had nu 200 gram oude kaas (brokkel) en 100 gram extra belegen gebruikt. Jonge kaas zou ik niet zo snel gebruiken, dat geeft minder smaak.