top of page

Italiaanse pruimentaart

Voor bij de koffie of als dessert

Italiaanse pruimentaart

Voorbereidingstijd (minuten):

Bereidingstijd (minuten):

Moeilijkheid:

15

60

gemiddelde waardering 2 uit 5

1 taart

500 gram rijpe pruimen

150 gram roomboter, gesmolten

3 eieren, gesplitst

250 gram bloem, gezeefd

150 gram fijne kristalsuiker

120 ml melk

8 gram bakpoeder, gezeefd

1 theelepel vanille extract

Snufje zout

Een beetje poedersuiker

Verwarm de oven voor op 170 graden (hete lucht). Was de pruimen, halveer deze en haal de pit eruit. Neem een ruime kom en klop hierin de eiwitten stijf. Doe de suiker en de eidooiers in een aparte ruime kom en klop deze lichtgeel en romig met de mixer (minuutje of 3-5).


Voeg de gezeefde bloem, het gezeefde bakpoeder en het snufje zout bij het eidooier-mengsel. Meng door elkaar. Doe een bakpapiertje op de bodem van de springvorm (22-24 cm.). Vet met een kwastje de bodem en de randen in met wat gesmolten roomboter. Doe hierop een klein beetje bloem en zorg ervoor dat de bodem en de randen met een klein laagje bloem bestoven zijn. Doe vervolgens de overige gesmolten roomboter, de melk en het vanille-extract bij het beslag en meng met een lepel of spatel door elkaar. Als je een egale massa hebt, kun je 1/3 van de geslagen eiwitten toevoegen en goed mengen (familie maken heet dat). Als je een mooie egale massa hebt, kun je de overige eiwitten er doorheen vouwen.


Doe ongeveer de helft van het beslag in de springvorm. Leg hierop ongeveer ¾ van de pruimen (ik heb deze in kwarten gesneden). Dan het overige beslag boven op de pruimen en strijk een beetje glad. Leg hierop de laatste pruimen, met de binnenkant naar beneden (deze heb ik in halfjes gelaten). Bak de taart in ongeveer 60 minuten gaar en goudbruin. (Even met een sateprikker testen of het van binnen gaar is.) Laat afkoelen en bestrooi net voor het serveren met wat poedersuiker.


· Lekker met een bolletje vanille-ijs, vanillesaus of lobbig geslagen slagroom!

  • Pinterest
  • Instagram
bottom of page