Hummus
Lekker smeersel
Voorbereidingstijd (minuten):
Bereidingstijd (minuten):
Moeilijkheid:
15
5
1 bakje vol
1 potje kikkererwten (350 gram)
200 gram tahina (sesam-pasta)
3 teentjes knoflook
1 citroen, sap
water
zout
scheut sesamolie
Doe de kikkererwten in een ruime kom water en wrijf de erwten tussen je handen, zodat de vliesjes loskomen. Je zult het water een paar keer moeten vervangen, dat gaat redelijk gemakkelijk, omdat de vliesjes drijven. Als alle vliesjes verwijderd zijn, de kikkererwten goed afspoelen en laten uitlekker in een vergiet.
Doe de kikkererwten in de keukenmachine, samen met het citroensap, de tahina en ongeveer 100 ml water. Pureer de erwten en breng op smaak met wat zout, proef! Als de substantie nog te dik is, kun je nog 100 ml water toevoegen. Proef weer en breng eventueel op smaak met wat zout. De substantie moet als een dikke Griekse yoghurt zijn.
Schep de Hummus over in een mooie schaal en ‘draai’ er een paar cirkels in. Giet hier wat sesamolie op en garneer eventueel met wat verse koriander of wat (gerookt) paprikapoeder.
* Je kunt in plaats van sesamolie ook een mooie extra vergine olijfolie gebruiken.
* Ook erg lekker op een verwenbroodje met avocado en geroosterde paprika, gerookte ribeye, rosbief of gerookte zalm... ach, je kunt hier echt alle kanten mee op.
* Of, zoals Carla heeft gedaan, een eetlepel Ras el Hanout erdoorheen ;-)