top of page

Honingtaart

Een van de oudste taarten uit Oost Europa

Honingtaart

Voorbereidingstijd (minuten):

Bereidingstijd (minuten):

Moeilijkheid:

25

60

gemiddelde waardering 3 uit 5

1 taart, 10-12 personen

Beslag:

6 eieren

300 gram bloem

250 gram honing

16 gram bakpoeder

Snufje zout

1 eetlepel witte wijnazijn

· Handje walnoten (later nodig)


Crème:

500 ml slagroom

100 gram honing

4 eetlepels koffiemelk

200 gram crème fraîche

1 zakje Klop-fix

Beslag:

Verwarm de oven voor op 180 graden. Neem een ruime kom en mix hierin de eieren en de honing tot een schuimige massa. Voeg dan de bloem, het bakpoeder, het snufje zout en de witte wijnazijn erbij en mix dit goed door elkaar.


Neem een bakplaat en doe hier een bakpapiertje op. Neem een derde van het beslag en stort dat uit op het bakpapier. Strijk het glad met een paletmes en bak dit in 8-9 minuten gaar. Haal uit de oven, plaats een nieuw bakpapier en stort weer een laag beslag uit over het bakpapier. Bak ook dit in ongeveer 8-9 minuten gaar. Vervolgens ook het laatste beetje beslag. (Je kunt het ook in 4 delen, dan heb je iets dunnere lagen in je taart, maar is wat preciezer werken.) Laat de ‘cake’ afkoelen.


Verwijder het bakpapier. Neem een ring van een bakvorm of een ontbijtbord van 20 cm, en snijd 2 cirkels uit elke laag ‘cake’. Neem weer een stuk bakpapier, leg dit op een bakplaat en leg hier de restanten van de ‘cake’ op. Doe hier de walnoten bij. Bak dit nog eens 7-9 minuten in de oven. (Het moet knapperig worden, niet zwart.) Laat helemaal afkoelen. Je hebt nu 6 cirkels van ‘cake’, de uitslovers onder ons 8.


Crème:

Maak intussen de crème door de slagroom met de Klop-Fix stijf te kloppen. Doe er vervolgens de koffiemelk, honing en crème fraîche bij. Zet apart in de koelkast.

Doe de krokant gebakken ‘cake’ met de noten in een keukenmachine en vermaal het tot fijn gruis.


Opbouwen taart:

Neem een eerste laag van de ‘cake’. Doe hier wat crème op, en verdeel het zo gelijkmatig mogelijk over de ‘cake’. Plaats dan een tweede laag ‘cake en doe hier weer crème op die je zo egaal mogelijk verdeeld. Doe dit ook met de rest van de ‘cake-lagen’ en de crème. Als je de laatste laag ‘cake’ hebt geplaatst, verdeel je de rest van de crème over de bovenkant en de zijkant van de taart. Maak het weer mooi glad met je paletmes. Neem dan het gruis van deeg en walnoten en verdeel dit over de zijkanten en de bovenkant van de taart.* Deze taart lijkt heel moeilijk, maar neem van mij aan dat deze redelijk 'hufterproof' is ;-)

  • Pinterest
  • Instagram
bottom of page