Honing-pijnboompittentaart
Een zware taart, maar een klein stukje past vast nog wel, of twee… (kleine stukjes dan;-))
Voorbereidingstijd (minuten):
Bereidingstijd (minuten):
Moeilijkheid:
40
60
10-12 personen
Deeg:
160 gram bloem
100 gram roomboter
50 gram suiker
1 ei
1 vanillestokje of 1 tl vanille extract
Snufje zout
Vulling:
100 gram suiker
100 gram honing (acacia)
180 gram roomboter
125 ml slagroom
2 eieren
200 gram pijnboompitten
Rasp van een sinaasappel
Meng het bloem, de roomboter, de suiker, het zout en het ei met het merg van het vanillestokje (of het vanille extract) tot een deeg. Maak er een bol van en druk deze plat. Laat in vershoudfolie ongeveer 30 minuten rusten in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 175 graden. Beboter de vorm en doe hier wat bloem op, het overtollige bloem weghalen. Rol het deeg uit en bekleed de vorm hiermee, goed aandrukken in de rand.
Doe de suiker en de honing in een pannetje en verwarm dit totdat de suiker is opgelost in de honing. Rasp de sinaasappel boven de pan. Niet het ‘wit’ meeraspen, dat is bitter. Doe de roomboter erbij en roer tot er een egale massa ontstaat. Laat iets afkoelen. Vervolgens de slagroom en de eieren erdoor roeren. Schenk de vulling op de bodem en verdeel de pijnboompitten over de vulling. Bak de taart in ongeveer 60 minuten goudbruin.
· Dit is een zware taart, dus kleine stukjes snijden. Lekker met wat mascarpone gemengd met Havana gold rum met wat sinaasappelsap en poedersuiker en een gepocheerd peertje (zie nagerechten).