top of page

Hazelnoottaart van Carla

Hazelnoot en chocolade, een perfect huwelijk

Hazelnoottaart van Carla

Voorbereidingstijd (minuten):

Bereidingstijd (minuten):

Moeilijkheid:

45

60

gemiddelde waardering 3 uit 5

1 cakevorm

Cake:

250 gram bloem, gezeefd

200 gram lichtbruine basterdsuiker

300 gram hazelnoten, geroosterd en gemalen

250 gram roomboter

100 gram pure chocolade, gehakt

5 eiwitten

5 eidooiers

1 ei

2 theelepels bakpoeder, gezeefd

6-8 eetlepels melk

2 theelepels amandelaroma

snufje zout

paar geroosterde hazelnoten om te garneren

wat paneermeel


Topping 1:

150 gram bittere chocolade

20 gram roomboter

50 ml slagroom

Scheutje Havana-Club rum anejo especial


Topping 2:

150 gram bittere chocolade

2 x 200 ml slagroom

2 zakjes vanillesuiker

1 zakje ‘klop-klop’

Scheutje Havana-Club rum anejo especial

Cake:


Verwarm de oven voor op 180 graden. Neem een kom en sla de eiwitten stijf. Neem een tweede kom en mix hierin de boter luchtig. Voeg de basterdsuiker toe en mix goed door de boter. Neem een kwastje en vet de bakvorm in met wat boter. Bestuif de vorm daarna met een beetje paneermeel. Voeg vervolgens de eidooiers één voor één en ook 1 ei toe en mix. Als het een egale massa is, voeg dan het 6 eetlepels melk amandelaroma, zout en mix het geheel nog even. 


Voeg dan de gezeefde bloem, bakpoeder erbij en roer het geheel door met een houten lepel. Mocht de massa ‘te dik’ zijn (moet zo dik zijn als ‘normaal’ cake-beslag, kun je nog wat melk toevoegen.)

Roer dan de gemalen hazelnoten en de gehakte chocolade door het beslag. Voeg vervolgens 1/3 van de stijfgeklopte eiwitten erdoor, laat deze ‘familie maken’ met het beslag. Vouw vervolgens de overige stijfgeklopte eiwitten rustig door het deeg, daar wordt het luchtig van.


Doe het beslag in de bakvorm en laat in ongeveer 50-60 minuten mooi goudbruin en gaar worden. Check met een satéprikker of de cake in het midden gaar is. (Als de prikker er ‘schoon’ uitkomt als je in de cake prikt, is de cake gaar.)


** De topping pas aanbrengen als de cake afgekoeld is!


Topping 1:

Neem een steelpan, verwarm op medium warmte alle ingrediënten terwijl je roert en laat vervolgens een beetje afkoelen. Doe de rum erbij, meng en proef. Bedruip de notencake met het mengsel. Garneer met de geroosterde hazelnoten.


Topping 2:

Neem een steelpannetje en laat de chocolade smelten in 200 ml slagroom. Laat dit vervolgens afkoelen in de koelkast. Klop dan 200 ml slagroom met de vanillesuiker en het zakje klop-klop stijf. Meng dan het slagroom-chocolade-mengsel en ook een scheutje rum door de slagroom. Proef! Als je blij bent met de smaak, kun je de taart hiermee insmeren. Garneer af met de geroosterde hazelnoten.

*Ik heb de hazelnoten op medium hitte geroosterd. Blijf erbij staan, ze mogen niet verbranden.

*Kies maar in welke topping je trek in hebt. Topping 2 is erg machtig, en dan moet je de cake ook in de koelkast bewaren.

*Gebruik de anejao especial van de Havana-Club-rum. (Daar is 'ie weer;-))

  • Pinterest
  • Instagram
bottom of page