top of page

Griekse ‘Old rag pie’

Ook erg handig als er een keer mensen komen eten die geen vlees eten😉

Griekse ‘Old rag pie’

Voorbereidingstijd (minuten):

Bereidingstijd (minuten):

Moeilijkheid:

25

45

gemiddelde waardering 1 uit 5

1 grote ovenschaal, 6-8 personen

1 rol filodeeg (Au Blé d’or, 470 gram)

400 gram feta kaas

150 gram geraspte brokkelkaas

150 gram roomboter, gesmolten

4 takjes verse tijm, gerist

Snufje nootmuskaat, vers geraspt

Versgemalen peper

2 eieren

200 ml melk

Handvol sesamzaadjes

2 eetlepels vloeibare honing (optioneel)

Neem een ovenschaal van ongeveer 30-24 cm. Doe hierin een vel filodeeg, zorg ervoor dat het de rand van de schaal overlapt. (Het hangt er dus een stuk overheen, dan kun je straks de Pie ‘instoppen’.) Neem een kwast en kwast het vel in met wat gesmolten roomboter. Doe dit nog 3 keer, zorg ervoor dat het nu alle zijkanten van de schaal heeft overlapt.


Neem nu een vel filodeeg, scheur dat door de helft en ‘verfrommel’ dat en doe dat in de schaal, herhaal dat zodat er over de gehele schaal nu een soort ‘losse prop’ filodeeg ligt (dit zal ongeveer nog 3 vellen kosten). Verdeel met de kwast wat boter hierover. Neem de helft van de feta en verkruimel dat zo gelijkmatig mogelijk over het filodeeg. Dan de helft van de brokkelkaas erover verdelen. Hierover verdeel je de geriste tijmblaadjes en wat versgemalen peper. Herhaal dit nog een keer, dus filodeeg ‘verfrommelen’, boter erover kwasten,  feta en brokkelkaas verdelen en nu de geraspte nootmuskaat en weer wat versgemalen peper erover verdelen. Dan de laatste vellen filodeeg hier overheen leggen, als een dekentje, dus plat. De randen instoppen en dan met de overlappende randen van de eerste 4 vellen de Pie ‘instoppen’. Snijd de Pie nu in stukken in de grootte waarin je het wilt gaan serveren. De grootte is dus afhankelijk of je het eet als lunch, voor- of hoofdgerecht.


Neem een kom en meng hierin met een garde de melk en de eieren. Verdeel dit mengsel over de Pie en laat het geheel zeker een half uur rusten, gewoon op het aanrecht.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Verdeel de laatste boter over de bovenkant en verdeel de sesamzaadjes hierover. Bak de Pie in 40-45 minuten goudbruin en gaar.

*Optioneel: Als je de Pie uit de oven haalt, kun je de honing hierover verdelen. Ik ben daar wel fan van, de zoete honing met de zilte smaak van de feta. Maar je kunt ook een knijpfles honing op tafel zetten en je gasten zelf laten bepalen of zij honing willen of niet, en zo ja, hoeveel.

* Als lunch, voorgerecht of hoofdgerecht

* Lekker met een groene salade

* Altijd handig om dit recept te gebruiken als er vegetariërs komen eten

  • Pinterest
  • Instagram
bottom of page