Gezonde Chocoladecake
Bijna zonder suiker, maar met dadels en banaan
Voorbereidingstijd (minuten):
Bereidingstijd (minuten):
Moeilijkheid:
20
45
1 grote cake
3 rijpe bananen, geprakt
10 dadels, medjoul. Pitten verwijderd en fijngehakt
3 eieren
2 eiwitten
80 gram amandelmeel
175 gram pindakaas
175 gram volle yoghurt
50 gram cacao (en nog een beetje om het bakblik mee te bestuiven)
100 gram pure chocolade, in stukjes gehakt
8 gram bakpoeder (1/2 zakje)
Snufje zout
Verwarm de oven voor op 150 graden (hete lucht). Neem een rond of vierkant bakblik van 24 cm. Doe een bakpapiertje op de bodem, vet de vorm in en bestuif met wat cacaopoeder. Neem een kom en klop hierin met een mixer de eiwitten stijf.
Doe in een tweede ruime kom de 3 eieren, en klop deze schuimig met de mixer. Voeg dan de geprakte bananen, gehakte dadels, yoghurt en de pindakaas toe en mix even door elkaar. (Niet te lang, anders sla je de lucht uit het mengsel.)
Meng in een kom met een garde het amandelmeel, cacaopoeder, bakpoeder en het zout door elkaar. Voeg dit bij het eier-banaan-mengsel. Vouw dit met een houten lepel of spatel door het beslag. Meng dan 1/3 van de geslagen eiwitten hier doorheen. (Dat heet familie maken.) Voeg dan de laatste geslagen eiwitten bij het beslag en vouw deze er doorheen.
Stort het beslag uit in de vorm en maak de bovenkant glad met een spatel of lepel. Zet in de oven en bak de cake in ongeveer 45-50 minuten gaar en goudbruin. Controleer met een satéprikker of de cake in het midden ook gaar is.
· Een heerlijk smeuïge cake, die toch luchtig is
· Bijna zonder gebruik van boter en geen toegevoegde suiker
· Je kunt ook amandel- of notenpasta gebruiken in plaats van pindakaas