top of page

Gerookte ganzenborst

Lekker bij de borrel! Of als voorafje...

Gerookte ganzenborst

Voorbereidingstijd (minuten):

Bereidingstijd (minuten):

Moeilijkheid:

90

gemiddelde waardering 2 uit 5

Wat er op je Kamado past ;-)

Ganzenborsten (zoveel als je hebt of op de Kamado past)

Pekel:

2 kilo ijs

1 liter water

100 gram zout

60 gram bruine basterdsuiker

1 eetlepel venkelzaad, gekneusd

1 eetlepel peperkorrels, gekneusd

20 jeneverbessen, gekneusd

10 pimentkorrels, gekneusd

1 theelepel korianderzaadjes

10 tenen knoflook, gekneusd

8 gedroogde chilipepers


4 blaadjes laurier

8 takken tijm

2 takken rozemarijn

50 ml worcestersaus

Neem een klein koekenpannetje en verhit hierin even het venkelzaad, de peperkorrels, jeneverbessen, pimentkorrels, korianderzaadjes en de gedroogde chilipepers. Laat het niet aanbranden, alleen even verhitten totdat het begint te geuren. Hierdoor komen alle aroma’s beter ‘los’.


Neem een ruime steelpan, en vul deze met het liter water, het zout, de suiker, laurier, knoflook, tijm rozemarijn en de specerijen. Breng het geheel aan de kook en zorg ervoor dat de suiker en het zout goed zijn opgelost. Doe het vuur uit en voeg de worcestersaus toe. Roer nog even door.

Neem een ruime plastic bak en doe hierin het ijs. Doe vervolgens het pekel-mengsel erbij. Je kunt ook koud kraanwater gebruiken, maar nu is je pekel meteen gebruiksklaar.

Leg de schoongemaakte en hagelvrij-gemaakte ganzenborsten in de pekel. Sluit af met een deksel en laat dit 24 uur in de koelkast staan.


Na 24 uur de ganzenborsten uit de pekel halen en goed droogdeppen met keukenpapier of theedoeken. Laat deze vervolgens ook 24 uur in de koelkast rusten/drogen.


Verwarm de Kamado met houtsnippers / chunks (ik heb met whisky gebruikt) tot maximaal 70 graden. Leg de borsten op een rooster en rook deze indirect ongeveer een uur. Daarna de hitte verhogen naar maximaal 110 graden totdat de kerntemperatuur tussen de 55 en de 60 graden is.

* Ik heb geen voorbereidingstijd erbij gezet; dat zou in minuten meteen iedereen demotiveren het klaar te maken;-) Een dag pekelen, een dag rusten en daarna kun je aan de slag met de Kamado

* Ik heb ook geen hoeveelheid aangegeven aan ganzenborsten. Maar als je dit toch gaat bereiden, doe dan meteen zoveel mogelijk. Je kunt het gevacumeerd lang bewaren, of na het vacumeren invriezen

* Het geeft ook leuk weg als je ergens en etentje of een borrel hebt 

* Een beetje groene salade met een simpele dressing met een paar plakjes dungesneden gerookte ganzenborst daarop, zo heb je in no-time een chique voorafje

  • Pinterest
  • Instagram
bottom of page