Gazpacho (koude tomatensoep)
Heerlijk fris in de zomer
Voorbereidingstijd (minuten):
Bereidingstijd (minuten):
Moeilijkheid:
120
20
1 - 1 1/2 liter
1 kilo trostomaten
2 sneetjes witbrood (liefst oud) zonder korst
1 rode paprika, grofgesneden zonder zaadjes
2 teentjes knoflook, grof gehakt
1 kleine groene Spaanse peper
1 theelepel suiker
2 eetlepels rode wijnazijn
2 eetlepels olijfolie
1 kippenbouillontablet
*Garnering
halve komkommer in kleine blokjes gesneden (zaadlijst verwijderd)
halve rode paprika in kleine blokjes gesneden
halve gele paprika in blokjes gesneden
1 rode ui, gesnipperd
1 tomaat (zonder zaadjes) in kleine blokjes gesneden
Eventueel wat zelfgemaakte croutons
Ontvel de tomaten en haal de zaadjes eruit. (Ontvellen: 2 kruisjes in de tomaat maken en ze even in kokend water doen, dan trek je het vel er zo af.) Snijd de tomaat in kwarten en snijd de groene ‘pit’ en de zaadlijsten weg.
Neem 300 ml water, breng dat aan de kook en laat het bouillonblokje hierin oplossen.
Week het brood een paar minuten in water en knijp daarna het vocht eruit. Doe alle groenten, wijnazijn, suiker, de bouillon en het brood in de keukenmachine en meng alles goed. Terwijl deze draait de olie langzaam toevoegen totdat er een romig en gladde massa ontstaat. Breng op smaak met wat zout en peper. Proef! Je kunt zelf bepalen of er nog een ingrediënt extra bij moet, wat azijn of zout en peper. Laat het mengsel nog koud worden in de koelkast, zeker een uurtje of 2.
Meng voor het garneren alle fijngesneden groenten door elkaar, schep de gazpacho in een kommetje en garneer met de gemengde groentes en de croutons.
Ik snijd oud brood in redelijk kleine blokjes (anders vallen ze uit de toom bij de fijngesneden groenten). Die bak ik even aan op medium vuur in wat Croma. Croma geeft smaak en is iets gezouten, je hoeft de croutons niet meer bij te kruiden.
*Je kunt bij een komkommer gemakkelijk de zaadlijst verwijderen door de komkommer over de lengte te halveren en dan met een theelepel de zaadlijst eruit schrapen.