Garnalenbitterballen
Als je je een keer wilt uitsloven...
Voorbereidingstijd (minuten):
Bereidingstijd (minuten):
Moeilijkheid:
120
30
24 stuks
Ragout:
400 gram garnalen
100 gram roomboter
125 gram patentbloem
350-400 ml bisque
100 ml witte wijn
1 rode ui, gesnipperd
Bieslook en basilicum (handje vol bij elkaar), fijngehakt
3 blaadjes gelatine
Zout en peper
Zonnebloemolie om in te frituren
Om te paneren:
300 gram panko
4 eiwitten, losgeklopt
100 gram bloem
Neem een ruime pan en doe hierin de roomboter. Laat deze op medium hitte smelten. Fruit hierin de rode ui glazig, en voeg vervolgens in één keer de bloem toe. Roer om en laat de bloem in ongeveer 2 minuten gaar worden. Blus af met de witte wijn laat de alcohol verdampen. (Dit kun je ruiken.) Zodra de alcohol verdampt is, de bisque erbij schenken. Roer tot een dikke gladde gebonden saus. Doe de blaadjes gelatine in een bakje met koud water. Roer de garnalen, bieslook en basilicum erdoor en laat dit op laag vuur 10-15 minuutjes zachtjes koken terwijl je soms even roert. Als je gelatine zacht geworden is, deze uitknijpen en ook door de ragout roeren. Neem de pan van het vuur. Breng op smaak met zout en peper (Let op, NIET teveel zout!)
Schenk de ragout uit op een met koud water omgespoelde ovenschaal en laat afkoelen in de koelkast.
Maak, als de ragout helemaal afgekoeld en koud geworden is, bolletjes ter grootte van een bitterbal. Laat deze weer afkoelen in de koelkast. Klop de eiwitten iets los. Doe de bloem in een kom en ook de panko in een kom. Haal de bitterballen eerst door de bloem, dan door het eiwit en vervolgens door de panko. Verwarm de olie tot 170 graden en frituur de bitterballen in 3-5 minuutjes. Laat uitlekken op wat keukenpapier.
* Wat werk betreft, als je alle ingrediënten hebt, valt het allemaal mee. (Maar de bisque kost even wat tijd)
* Reken tijd in om de ragout af te laten koelen. Maak die een dag eerder dan dat je de bitterballen wilt eten.
* Lekker met een Kimchi-mayonaise