Galette met rabarber en aardbeien
Zomer op een dessertbordje
Voorbereidingstijd (minuten):
Bereidingstijd (minuten):
Moeilijkheid:
40
45
1 taart, 8-10 personen
Deeg:
200 gram bloem
150 gram roomboter, koud en in blokjes
50 ml koud water
1 eidooier
Snufje zout
Vulling:
400 gram rabarber
500 gram aardbeien
Rasp van 1 citroen
2 eetlepels suiker
2 theelepels maïzena
2 eetlepels paneermeel
1 ei, geklutst
Wat suiker om te bestrooien
Wat geklopte slagroom en/of vanille-ijs en blaadjes munt of basilicum
Deeg:
Neem een kom en doe hierin de bloem, het zout en de roomboter. Kneed het met je vingers door elkaar, zodat het lijkt op broodkruim. Neem een kommetje en doe hierin het ei en het water. Voeg dat bij de bloem en de roomboter en kneed het snel tot een mooi deegje. Verpak het in wat huishoudfolie en leg zeker 30 minuten te rusten in de koelkast.
Vulling:
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Maak de rabarber en de aardbeien schoon, haal de kroontjes eraf en snijd de rabarber in stukken (zo groot als je wilt) en de aardbeien in halfjes of kwarten. Doe alles in een kom. Doe hier de 2 eetlepels suiker, maïzena en de citroenrasp door en meng goed door elkaar.
Rol het deeg op een met bloem bestoven aanrecht uit tot een mooie redelijk ronde lap van ongeveer 3 mm dik. Plaats dit op een bakplaat met bakpapier. Strooi het paneermeel uit over de bodem, maar laat de randen vrij (die klap je terug).Verdeel het fruit over het deeg, maar laat de randen een paar centimeter vrij. Klap de randen terug over het fruit. Doe over de teruggeklapte rand met een kwastje wat van het geklutste ei op, en daarop wat suiker.
Plaats de bakplaat in de voorverwarmde oven en bak de galette in 40-45 minuten gaar en de randen goudbruin.
Laat afkoelen. Lekker met vanille-ijs, slagroom en een paar takjes groen (munt of basilicum).
* Je kunt ook ander fruit gebruiken, denk aan alleen aardbei, maar ook perzik of abrikoos. Even de pit verwijderen en dan in mooie dunne schijven snijden.