Flantaart
Heerlijk romig
Voorbereidingstijd (minuten):
Bereidingstijd (minuten):
Moeilijkheid:
20
60
1 taart, 8-10 personen
Voor de bodem:
5 velletjes bladerdeeg
Wat boter of bakspray
Wat bloem om te bestuiven en uit te rollen
Voor de flan:
200 ml melk
200 ml slagroom
5 eidooiers
40 gram maïzena
100 gram poedersuiker
60 gram roomboter
1 theelepel vanille-extract
1 ei
De bodem:
Verwarm de oven voor op 180 graden. Neem een bakblik met een doorsnede van 22-23 cm. Doe hier wat boter of bakspray in en bestuif met wat bloem. Bestuif het aanrecht met wat bloem en leg de plakjes balderdeeg op elkaar. Rol het uit, zodat het in de vorm past, zowel de bodem als de randen. Plaats het deeg in de vorm en snijd het teveel aan bladerdeeg weg. Vouw de randen dubbel en naar binnen. Prik met een vork gaatjes in de bodem. Leg op het deeg een bakpapiertje en doe hier wat bakparels of bakbonen op. Bak de bodem in ongeveer 40 minuten af in de oven.
De flan:
Maak intussen de flan. Neem een kom en roer hierin de eidooiers, de maïzena en de suiker tot een egale massa. Doe de melk, slagroom en het vanille-extract in een ruime steelpan en breng het geheel aan de kook. Zodra het vuur kookt, zet je het vuur uit. Voeg de helft van de slagroom/melk al roerend bij het dooier-mengsel. Voeg daarna alles terug in de pan en zet de pan op medium-laag vuur. Blijf roeren! Na ongeveer 5 minuten wordt dit mengsel dikker. Roer als laatste de roomboter hier doorheen.
Stort de flan uit op de bodem. Kluts in een kommetje het ei los. Verdeel het ei over de bovenkant van de flan. Zet de flan in de oven en bak de taart in ongeveer 25-30 minuten gaar en goudbruin.
* Geen moeilijke taart met ingrediënten die je waarschijnlijk wel standaard in huis hebt.