top of page

Eendenborst met sinaasappel-cognacsaus

Snel, lekker en beetje luxe

Eendenborst met sinaasappel-cognacsaus

Voorbereidingstijd (minuten):

Bereidingstijd (minuten):

Moeilijkheid:

5

15

gemiddelde waardering 1 uit 5

4 personen

4 tamme eendenborsten

Braadvet van de eendenborsten

2 sinaasappelen, alleen het sap

150 ml cognac

1 theelepel maïzena en een scheutje water (om te binden)

Klontje roomboter (koude), ongeveer 30-50 gram

Zout en versgemalen peper

Zorg ervoor dat de eendenborsten op kamertemperatuur zijn als je deze gaat bakken. Snijd met een scherp mes ‘ruiten’ in de vetlaag. (Snijd het vet niet helemaal door!)


Verwarm de oven voor op 180 graden. Neem een ruime koekenpan, en bak hierin de eendenborsten eerst op de kant met het vet een minuutje of 3. Er hoeft geen vet of boter in de pan, je bakt de eendenborsten in hun eigen vet. Strooi wat zout en versgemalen peper op de eendenborsten. Als het vet van de eendenborsten mooi goudbruin is geworden (ongeveer 3 minuutjes) draai je deze om. Bak nu deze kant ook in een minuutje of 3 mooi bruin. Bestrooi  weer met wat zout en versgemalen peper. Haal de borsten uit de pan, doe deze met de vetkant naar boven in een ovenschaal en doe hier aluminiumfolie over.  Zet de schaal nog 5 minuutjes in de oven.


Zet de koekenpan met het braadvet terug op het vuur. Blus af met de cognac en laat de alcohol verdampen (dit kun je ruiken). Als de alcohol verdampt is, het sinaasappelsap erbij en roer om. Doe de maïzena met het scheutje water in een glas en meng even. Dik de saus in door het maïzena-mengsel erbij te doen. Roer nu de koude klontjes boter door de saus. Voeg de jus erbij die uit de schaal komt waar de eendenborsten ingelegen hebben bij de saus. Daar zit heel veel smaak in. Breng eventueel op smaak met wat zout en versgemalen peper.


Snijd de eendenborsten in dunne plakken en serveer met de sinaasappel-cognacsaus.

  • Pinterest
  • Instagram
bottom of page