Cranachan
Lekker Schots dessert
Voorbereidingstijd (minuten):
Bereidingstijd (minuten):
Moeilijkheid:
20
10
4-6 personen
100 gram havermoutvlokken
100 gram bruine basterdsuiker
50 gram roomboter
250 gram mascarpone
200 ml slagroom
2 eetlepels honing
75 ml whisky
400 gram frambozen
2 blaadjes gelatine
Neem een koekenpan en doe hierin de boter met de basterdsuiker en de havermoutvlokken. Bak de havermoutvlokken in een minuutje of 5-7 goudbruin, zodat ook de suiker mooi door het mengsel gemixt is. Roer soms even door. Laat afkoelen.
Doe de blaadjes gelatine in een kommetje met koud water. Klop de slagroom stijf. Neem een ruime kom, en sla met een garde de mascarpone los. Meng hier de slagroom, whisky en de honing doorheen. Prak ongeveer 100 gram frambozen met een vork. Knijp de gelatine uit en meng dit met een heel klein beetje heet water. Doe dit door het mascarpone-mengsel en roer goed door elkaar. Vouw dan de geprakte frambozen door het mengsel. Zorg dat je een gemêleerd geheel houdt. Zet koud weg.
Vul een glas met het mascarpone-mengsel, doe hier wat frambozen en wat van de havermoutvlokken op, weer een laagje van het mascarpone-mengsel en top het af met wat havermoutvlokken en wat frambozen. Garneer eventueel met wat munt of een bloemetje.
· Het in glaasjes doen, is zo gedaan. Doe dat op het laatste moment, anders worden de havermoutvlokken zompig.
· In plaats van whisky is dit ook erg lekker met Havana Gold Rum (maar dan is het niet meer 'Schots').
· Je kunt gerust nog een laagje extra in het glas doen als je 'over' hebt, neem van me aan: Het komt toch wel op.