Courgettesoep met gerookt spek
Feestelijk met wat je vaak al in huis hebt
Voorbereidingstijd (minuten):
Bereidingstijd (minuten):
Moeilijkheid:
10
30
4-6 personen
2 courgettes
1 grote ui, gesnipperd
2 teentjes knoflook, gesnipperd
200 ml slagroom
125 gram gerookte spekblokjes
125 gram gerookt ontbijtspek in plakjes
2 kippenbouillon tabletten
Scheutje olijfolie
Verse kruiden voor de garnering, fijngesneden (peterselie, bieslook of selderie)
2 sneetje oud brood, in kleine blokjes gesneden
Neem een ruime pan en doe hier een scheutje olijfolie in. Bak hier de gerookte spekblokjes in aan. Snijd intussen de courgette in grove stukken. Als het vet van het spek ‘los’ begint te laten en de spekjes wat kleur gaan krijgen, voeg je de gesnipperde uitjes en knoflook toe. Roer steeds even om. Als de uitjes gaan zweten, voeg je de courgette erbij en roer soms weer even om. Laat deze een minuutje of 2-3 meebakken.
Blus het geheel af met een liter water en de kippenbouillontabletten. Breng het geheel aan de kook, temper dan het vuur en laat, met het deksel op de pan, 15 minuutjes pruttelen.
Neem ondertussen een ruime koekenpan, doe hier een klein scheutje olie in en bak de plakjes spek aan beide kanten helemaal uit. Laat uitlekken op keukenpapier en zet apart. Gebruik dezelfde koekenpan en het vet van het spek om van de gesneden boterhammen croutons te bakken op medium hitte. Voeg eventueel wat boter toe als dat nodig is. Schud soms even om, zodat de croutons gelijkmatig bakken en niet aanbranden. Laat ook deze op wat keukenpapier uitlekken en zet apart.
De soep is intussen bijna klaar. Neem een staafmixer en pureer de soep. Voeg dan de slagroom toe, roer om en proef. Misschien wil je wat zout en peper toevoegen.
Snijd het afgekoelde spek in hele kleine stukjes. Vul een soepkom met de soep. Doe hier wat van het uitgebakken spek bij en wat croutons. Garneer met wat groene fijngesneden kruiden.