Chocoladetaart met abrikozenpasta
Tja, wat kan ik zeggen… chocolade is altijd goed;-)
Voorbereidingstijd (minuten):
Bereidingstijd (minuten):
Moeilijkheid:
60
30
1 taartje, 8-10 personen
Deeg:
140 gram bloem, gezeefd
40 gram poedersuiker
75 gram koude roomboter, in blokjes
1 eidooier
snufje zout
Abrikozenpasta:
150 gram gedroogde abrikozen. Fijnsnijden en zeker een uur laten wellen in kokend water. Het vocht uitknijpen, wat citroensap erbij en pureren met de staafmixer.
Chocoladevulling:
125 gram chocolade (+72%)
135 gram roomboter
2 eieren
60 gram fijne kristalsuiker
Deeg:
Meng de bloem, boter, poedersuiker en het zout tot een kruimelig mengsel. Dan de eidooier erbij doen en tot een deeg kneden. Maak er een bal van, en plat deze af. Laat in de koelkast 30 minuten in vershoudfolie rusten.
Verwarm de oven voor op 220 graden. Vet de springvorm in en bekleed de bodem met bakpapier. Rol het deeg uit tot een dunne ronde lap van ongeveer 3-4 mm dik. Bekleed de springvorm met de deeg, druk de wand en de bodem aan en prik er met een vork gaatjes in. Bak de bodem/wand in 8-10 minuten voor. Laat afkoelen.
Chocoladevulling:
Smelt de chocolade met de boter in een steelpannetje op laag vuur terwijl je soms even roert of au bain-marie. Klop intussen in een kom de eieren en de suiker tot een romig en luchtig mengsel. Spatel dit door het chocolademengsel. Verlaag de oventemperatuur naar 180 graden.
Bestrijk de bodem met de abrikozenpasta en stort hierover het chocolademengsel. Strijk de bovenkant glad en bak de taart in 20-25 minuten. De binnenkant/midden mag nog een beetje ‘wiebelig’ zijn. Laat de taart afkoelen op een rooster.
* Voor het serveren kun je de taart nog bestuiven met cacao.
* Je kunt smokkelen door de abrikozenpasta te vervangen door een paar eetlepels abrikozenjam. Of gezeefde frambozenjam, is ook heerlijk!