top of page

Chocolade-hazelnoottaart met peren

Wat de vraag ook is, chocolade is het antwoord!

Chocolade-hazelnoottaart met peren

Voorbereidingstijd (minuten):

Bereidingstijd (minuten):

Moeilijkheid:

15

45

gemiddelde waardering 2 uit 5

1 taart, 10-12 personen

200 gram hazelnoten, fijngemalen

50 gram bloem

150 gram roomboter

150 gram suiker

200 gram pure chocolade, +70%

40 gram cacaopoeder, en nog wat voor het bakblik

7 gram bakpoeder

5 eieren, gesplitst

2 overrijpe peren, geschild en geprakt

Snufje zout

Verwarm de oven voor op 160 graden. Neem een pannetje en laat hierin op medium hitte de boter smelten. Vet dan de springvorm (22 of 24 cm.) in met wat van de gesmolten boter. Bestuif de bakvorm met wat van het cacaopoeder. Breek de chocolade in stukjes en laat dit in de roomboter smelten. Roer goed door.


Neem een ruime kom en doe hier de eiwitten in. Klop deze met de handmixer stijf. Neem een tweede kom en klop hierin de eidooiers en de suiker in een minuutje of 5 tot een romige, lichtgele massa. Voeg de fijngemalen hazelnoten toe en mix dit even mee. Doe de bloem, het cacaopoeder, bakpoeder, snufje zout toe in een zeef, en zeef dit bij het hazelnoot-ei-mengsel. Mix ook dit kort mee. Doe dan het roomboter-chocolademengsel en de geprakte peren hierbij en meng goed door elkaar.


Voeg 1/3 van de stijfgeklopte eiwitten erbij, en roer dit stevig door het chocolade-mengsel. Dat heet familie maken. Voeg dan de laatste eiwitten toe en vouw dit door het beslag. Zorg ervoor dat er zoveel mogelijk lucht in het mengsel blijft, maar dat je wel een egale massa hebt. Stort het beslag uit in de springvorm. Zet de vorm in de oven en bak de taart in ongeveer 45-55 minuten gaar. Prik even met een sateprikker of de taart na de baktijd ook in het midden gaar is.


Laat afkoelen op kamertemperatuur. (Als het lukt ;-))· Bestuif eventueel met wat cacaopoeder of poedersuiker en serveer eventueel met wat slagroom, een bolletje crème fraîche of een bolletje vanille-ijs.

· De taart lijkt zwaar en compact, maar is door de stijfgeklopte eiwitten juist luchtig en licht.

  • Pinterest
  • Instagram
bottom of page