Cassoulet
Zelfs als je niet van witte bonen houdt!
Voorbereidingstijd (minuten):
Bereidingstijd (minuten):
Moeilijkheid:
20
120
4-6 personen
500 gram witte bonen
2 uien, gesnipperd
6 teentjes knoflook, geperst
125 gram spekblokjes, gerookt
500 gram lamslappen (of lamsbout), in stukjes gesneden
500 gram kippendijen, in stukjes gesneden
1 Spaanse chorizo, in stukjes gesneden
100 gram roomboter
2 blikjes tomatenpuree
2 kopjes Panko
2 theelepels tijm
2 theelepels rozemarijn
3 blaadjes laurier
4 kruidnagels
1 theelepel paprikapoeder
1 theelepel gerookt paprikapoeder
½ theelepel chilipoeder
1 kippenbouillonblokje
Zout en peper
Week een dag van tevoren de bonen in water (gooi het vocht niet weg!). Doe de helft van de boter in een ruime pan met dikke bodem en bak hierin de spekblokjes aan. Als deze vet beginnen te verliezen, voeg je het lamsvlees en de kippendijen toe. Braad deze aan. Als dit kleur krijgt, voeg je de uien, de knoflook en de chorizo erbij. Als de uitjes gaan zweten, voeg je de tomatenpuree, tijm, rozemarijn, laurier, kruidnagel, paprikapoeder, gerookte paprikapoeder en het chilipoeder erbij. Roer even om. Vervolgens de uitgelekte bonen met ongeveer een halve liter van het bonenvocht. Voeg wat zout en peper toe en het kippenbouillonblokje. Roer weer om. Zet het deksel op de pan en laat het geheel op laag vuur, terwijl je het ongeveer elk kwartier even omschept, 1.5 uur pruttelen. Schep voorzichtig om, niet te vaak roeren omdat anders de bonen stuk zullen gaan. Proef! En breng eventueel op smaak met wat zout en versgemalen peper.
Verwarm de oven voor op oven + grilstand op 200 graden.
Schep het mengsel in een beboterde ovenschaal en strooi 1/3 van de panko erover met hier en daar een klontje roomboter en zet het onder de gril totdat het een goudbruin korstje heeft. Schep het dan even door, weer een nieuwe laag panko met wat boter en weer onder de gril. Herhaal dit nog een keer. In de schaal opdienen met wat vers stokbrood.
* Lees hier hoe je zelf Gekonfijte eendenbouten maakt. Je kunt de gekonfijte eendenbouten ook bij de poelier kant en klaar kopen. (maar dat is minder leuk 😉)
* Je zou er ook een stuk spek bij kunnen doen, of gekonfijte eendenbouten. Stuk buikspek aan 1 stuk, met wat zout en versgemalen peper in ongeveer een uur in de oven op 180 graden gaar laten worden.
* Het aantal personen is lastig in te schatten. Het is 'zware kost' en het hangt ervan af hoeveel je als voorafje en als toetje hebt. Dus minstens 4 en maximaal 6 personen.
* Panko is Japans paneermeel. Deze is grof van structuur. Je kunt dit ook vervangen door paneermeel of oud brood dat je even in de keukenmachine hebt vermalen.