top of page

Bosbessentaart

Met een knapperig korstdeeg

Bosbessentaart

Voorbereidingstijd (minuten):

Bereidingstijd (minuten):

Moeilijkheid:

30

50

gemiddelde waardering 2 uit 5

1 taart, 10 personen. 36 cm. doorsnee

Deeg:

350 gram bloem

170 gram roomboter, koud en in blokjes

70 gram reuzel, koud en in blokjes

100 gram suiker

100 ml koud water

2 eieren

Sap en rasp van een halve citroen

Snufje zout

Vulling:

800 gram blauwe bessen

100 gram suiker

3 theelepels maïzena

Sap en rasp van een halve citroen

1 ei, geklutst

wat (riet-) suiker om te garneren

Deeg:

Verwarm de oven voor op 180 graden. Neem een kom en doe hier het water en de eieren. Kluts even door elkaar. Neem een ruime kom en doe hier de bloem, boter, reuzel, citroensap en -rasp, de suiker en het snufje zout. Meng het snel met je vingers tot een soort broodkruim. Voeg dan beetje bij beetje het water-ei-mengsel erdoorheen. Je hebt waarschijnlijk niet alles nodig! Dus beetje bij beetje totdat je een mooi, uitrolbaar deeg hebt.  Verdeel het deeg in twee delen, eentje (bodem met randen) iets groter dan het andere deel (deksel). Rol het deeg voor de bodem en de randen op een met bloem bestoven aanrecht uit tot een mooie ronde lap. Leg deze in een met wat boter en daarop wat bloem bestoven taartvorm. Laat de randen iets overlappen.


Vulling:

Neem een ruime kom en doe hierin de blauwe bessen, de suiker, maïzena en de rasp en het sap van de halve citroen. Meng alles goed door elkaar. Stort het blauwe bessenmengsel  op de taartbodem en verdeel gelijkmatig.


Afmaken:

Rol van het laatste stuk deeg een lap en snijd deze in lange repen (zo dik als je zelf mooi vindt). ‘Vlecht’ de lap zoals op de foto (maar dan op een bakpapiertje). Snijd de randen van het deeg in de taartvorm een beetje bij en doe daar waar het deksel op komt wat geklutst ei met een kwast op de deegrand. Plaats het vlechtwerk op de taart, druk de randen iets aan en smeer het deksel in met wat van het geklutste ei. Doe hier wat suiker overheen en zet de taart in de oven.

Laat de taart in ongeveer 50 minuten gaar en goudbruin bakken. Wel iets af laten koelen voordat je ‘m aansnijdt. (Als het lukt 😉)* Ik heb het vlechtwerk rechtstreeks op het aanracht gedaan, maar dat is lastiger om deze op de taart te krijgen. Mijn tip is om het vlechtwerk op een bakpapier te maken, dan kun je het gevlochten deksel zo op de taart schuiven. (Scheelt weer wat creatieve woorden ;-))

* Goede tip van Carla: Teken een cirkel op het bakpapier ter grootte van de vorm, dan weet je hoe groot het gevlochten deksel moet worden.

  • Pinterest
  • Instagram
bottom of page