Bosbessen-frangipane taart
Zomers fruit met amandelcrème-verrassing
Voorbereidingstijd (minuten):
Bereidingstijd (minuten):
Moeilijkheid:
30
75
1 taart, 8-10 personen
Deeg:
350 gram bloem
170 gram roomboter, koud en in blokjes
70 gram reuzel, koud en in blokjes
100 gram suiker
100 ml koud water
2 eieren
Sap en rasp van een halve citroen
Snufje zout
1 ei om te bestrijken en 1 eetlepel suiker
Frangipane:
200 gram zachte roomboter
200 gram witte amandelen
200 gram suiker
2 eetlepels bloem
4 eieren
1 theelepel amandel-extract
Vulling:
800 gram blauwe bessen
100 gram suiker
3 theelepels maïzena
Sap en rasp van een halve citroen
1 ei, geklutst
Deeg:
Verwarm de oven voor op 180 graden. Neem een kom en doe hier het water en de eieren. Kluts even door elkaar. Neem een ruime kom en doe hier de bloem, boter, reuzel, citroensap en -rasp, de suiker en het snufje zout. Meng het snel met je vingers tot een soort broodkruim. Voeg dan beetje bij beetje het water-ei-mengsel erdoorheen. Je hebt waarschijnlijk niet alles nodig! Dus beetje bij beetje totdat je een mooi, uitrolbaar deeg hebt. Verdeel het deeg in twee delen, eentje (bodem met randen) iets groter dan het andere deel (deksel). Rol het deeg voor de bodem en de randen op een met bloem bestoven aanrecht uit tot een mooie ronde lap. Leg deze in een met wat boter en daarop wat bloem bestoven taartvorm. Laat de randen iets overlappen.
Frangipane:
Doe de amandelen in de keukenmachine en maal deze fijn. Voeg dan de suiker, het amandel-extract en de bloem toe, en maal het nog even door. Voeg één voor één de eitjes erbij terwijl je steeds even de machine laat draaien. Zet apart.
Vulling:
Neem een ruime kom en doe hierin de blauwe bessen, de suiker, maïzena en de rasp en het sap van de halve citroen. Meng alles goed door elkaar. Verdeel de frangipane over de deegbodem.
Verdeel het blauwe bessenmengsel gelijkmatig over de frangipan. Rol dan het stuk deeg dat je apart hebt gehouden voor het deksel uit. Steek hier drie rondjes uit. Bestrijk de overhangende randen in met wat losgeklopt ei en plaats het deksel op de taart. Snijd het teveel weg, en maak met de vingers de zijkanten en het deksel aan elkaar vast. Bestrijk de bovenkant van de taart ook met het losgeklopte ei en bestrooi met wat suiker.
Plaats de taart in de oven en bak deze in ongeveer 70-75 minuten gaar en goudbruin.
* Als je deeg over hebt, kun je dit in keukenfolie een maand goed bewaren in de vriezer. Dan kun je meteen aan de slag voor een vruchtentaart!