top of page

Blauwe bessen tartelettes

Vast een beetje zomer in de vorm van een taartje

Blauwe bessen tartelettes

Voorbereidingstijd (minuten):

Bereidingstijd (minuten):

Moeilijkheid:

50

20

gemiddelde waardering 2 uit 5

4 stuks

Deeg:

80 gram bloem + extra

35 gram suiker

20 gram amandelmeel

50 gram roomboter, koud en in blokjes

1 ei, losgeklopt

Snufje zout

Wat citroenrasp


Custard:

125 ml melk

2 eidooiers

30 gram fijne kristalsuiker

15 gram bloem

1 theelepel vanille-essence

Wat citroenrasp en 1 eetlepel sap


Bakje blauwe bessen

Beetje poedersuiker

Deeg:

Neem een ruime kom en doe hierin de bloem, suiker, amandelmeel, het snufje zout, citroenrasp en de boter. Kneed het tot een kruimelig deeg. Voeg vervolgens het losgeklopte ei toe en kneed het tot een mooi deeg. Verpak het in wat keukenfolie en laat dan een half uurtje rusten in de koelkast.


Laat het deeg iets op kamertemperatuur komen, dat rolt gemakkelijker uit. Verwarm intussen de oven voor op 180 graden. Verdeel het deeg in 4 stukken, rol het uit op een met bloem bestoven aanrecht. Vet 4 tartelette-vormpjes in met wat boter en bestuif deze met een klein beetje bloem. Vul het vormpje met het deeg, de bodem en ook de zijkanten. Prik er wat gaatjes in. Doe hier een bakpapiertje op, daar weer een paar bakbonen en bak de vormpjes 15 minuten in de oven. Haal dan het bakpapier en de bakbonen eraf, en bak de vormpjes nog eens 5 minuten. Haal uit de oven en laat afkoelen.


Custard:

Neem een steelpannetje en doe hierin de melk en de vanille-essence en verwarm deze. Roer in een ruime kom de eidooiers, suiker, citroensap- en rasp. Roer dan de bloem er doorheen. Schenk wat van de warme melk bij het ei-bloem-mengsel. Stort vervolgens alles bij de melk in het pannetje en breng al roerend op laag vuur aan de kook. Laat een half minuutje op laag vuur doorkoken. Laat vervolgens iets afkoelen.


Vul de tartelette-vormpjes met de custard, leg hierop de blauwe bessen en zet weg in de koelkast.

Haal een kwartiertje voor gebruik uit de koelkast en bestrooi met wat poedersuiker.

* Dit taartje is ook zalig met aardbeien, kersen, frambozen of bramen!

  • Pinterest
  • Instagram
bottom of page