top of page

Bienenstich

Duitse lekkernij

Bienenstich

Voorbereidingstijd (minuten):

Bereidingstijd (minuten):

Moeilijkheid:

30

40

gemiddelde waardering 3 uit 5

1 taart

Beslag:

250 gram bloem

180 gram poedersuiker

6 eieren, gesplitst

1 zakje bakpoeder

1 zakje vanillesuiker

6 eetlepels melk

2 theelepels vanille extract

Snufje zout

Scheutje korenwijn of goede rum

Beetje boter en paneermeel (voor het insmeren van de bakvorm)


Crème:

500 ml melk

45 gram maïzena

40 gram fijne kristalsuiker

1 vanille-peul, de zaadjes

Snufje zout

75 gram roomboter

40 gram poedersuiker

Scheutje korenwijn of goede rum


Topping:

125 gram geschaafde amandelen

80 gram bruine basterdsuiker

4 eetlepels honing

20 gram roomboter

Beslag:

Verwarm de oven voor op 170 graden. Doe de eiwitten in een ruime kom en klop deze stijf met de mixer. Neem een andere ruime kom en klop hierin de eidooiers romig. Voeg beetje bij beetje de poedersuiker en de vanillesuiker en het vanille-extract toe. Meng de bloem en het bakpoeder en voeg dat tegelijk met de melk bij het eidooier-mengsel. Meng goed door elkaar. Neem 1/3 van de gelagen eiwitten en meng die stevig door het eidooier-mengsel. Voeg vervolgens de overige eiwitten toe en vouw dit rustig door het eidooier-mengsel. Doe dit niet ruw, dan blijft het beslag mooi luchtig. Neem een springvorm van 26 cm. Doe een bakpapiertje op de bodem, vet de vorm en de bodem in met wat boter en bestrooi deze met een klein beetje paneermeel. Stort het beslag uit in de vorm en bak de taart in ongeveer 35-40 minuten gaar. Prik met een sateprikker om te kijken of het midden van de taart gaar is. Haal uit de oven en laat iets afkoelen. Temper de oven naar 160 graden.


Topping:

Neem een ruime koekenpan en smelt hierin de bruine suiker en de boter. Zodra deze smelt, doe je de honing erbij en vervolgens het amandelschaafsel. De amandelen mogen licht kleuren, maar niet teveel. Stort dit uit op de taart en zet de taart 5- 7 minuutjes terug in de oven.  Laat vervolgens afkoelen. (Op de foto is de mijne te donker, dus niet iets anders gaan doen, terwijl je aan het bakken bent!)


Crème:

Neem een steelpannetje en doe hierin de melk, vanillezaadjes, de 40 gram suiker, maïzena en het snufje zout. Breng het geheel aan de kook en laat vervolgens op laag vuur zachtjes koken terwijl je soms even roert. Doe dit zeker 5 minuten, anders blijft de crème straks te dun! Laat afkoelen! Neem een kom en sla hierin de boter en de poedersuiker tot een mooi geheel. Doe dan het melk-maïzena-mengsel hierdoorheen en een scheutje Korenwijn of rum en mix het tot een mooi geheel.


Samenstellen:

Haal de taart uit de vorm en snijd deze overdwars door midden.  Sprenkel een beetje Korenwijn of rum over de binnenkanten van de taartbodem en het deksel. Stort de crème uit over de bodem en verdeel deze zo egaal mogelijk. Zet het deksel terug op de met crème bedekte bodem. Je kunt de taart net voor het serveren nog even bestuiven met wat poedersuiker. (Is niet op mijn foto, maar ziet er wel mooier uit!)* Je kunt deze een dag van tevoren maken en op de dag zelf samenstellen.

* Net voordat je de taart aansnijd, deze nog met wat poedersuiker bestrooien, ziet er mooi uit. 

* De vanillepeul kun je bewaren in een potje met wat suiker. Als je dat even laat staan, krijg je zelfgemaakte vanillesuiker. Of vul een kleine fles met wodka en voeg de peul erbij. Dan krijg je na verloop van tijd vanille-extract. Bij beide manieren zul je wel meerdere gebruikte peulen toe moeten voegen voor het beste resultaat.

  • Pinterest
  • Instagram
bottom of page