top of page

Baklava

Als dessert na de Moussaka (of gewoon op zondagmiddag😉)

Baklava

Voorbereidingstijd (minuten):

Bereidingstijd (minuten):

Moeilijkheid:

25

45

gemiddelde waardering 2 uit 5

1 grote schaal, zeker 10 personen

1 verpakking filodeeg, 470 gram (Au Blé d’or)

300gram walnoten 

300 gram pistache 

250 gram roomboter

4 eetlepels witte basterdsuiker

1 eetlepel kaneel

2 eetlepels oranjebloesemwater

Sap en rasp van 1 citroen

Snufje zout

Beetje water


Siroop:

200 gram witte basterdsuiker

400 gram honing

100 ml water

1 eetlepel oranjebloesemwater

Hak de pistachenoten fijn. Hou ongeveer 50 gram apart  voor de garnering en doe de rest in een ruime kom. Hak vervolgens de walnoten fijn en meng deze door de gehakte pistachenoten. Meng hier de suiker, kaneel, oranjebloesemwater, citroensap en rasp en het snufje zout doorheen.

Verwarm de oven voor op 160 graden (hete lucht). 


Smelt de boter in een steelpan. Neem het bakblik en een kwast om het bakblik mee in te vetten. Neem een vel filodeeg, en vet deze in met de boterkwast. Vouw het vel dubbel, en bestrijk de bovenkant ook weer met boter. Snijd eventueel een reepje van het deeg, zodat het netter in de schaal past. Leg het vel netjes in de ovenschaal . Herhaal dit nog 3 keer.


Stort dan de helft van het noten-mengsel hierover uit en verdeel het netjes over de ovenschaal. Neem weer een vel filodeeg en herhaal wat je eerder hebt gedaan met de boter, eventueel bijsnijden en in de ovenschaal leggen. Doe dit met het filodeeg en de boter nog 3 keer. Verdeel hierover de andere helft van het notenmengsel, weer netjes verdelen en nog 4 keer laagjes  met boter ingesmeerde vellen filodeeg  hierover verdelen.


Smeer dan de bovenste laag in met boter en besprenkel de rest van de boter over de baklava. Snijd dan ruiten in de baklava,  bestrooi met wat achtergehouden pistache. (Bewaar nog een beetje om te garneren bij het serveren.) Zet de schaal  45 minuten in de oven (of tot goudbruin).


Siroop

Neem een steelpannetje en doe hierin de suiker met de honing, water en het oranjebloesemwater. Verwarm dit op medium hitte en roer zodat je een egale massa krijgt.

Haal de baklava uit de oven en schenk de siroop uit over de nog warme baklava. Laat afkoelen.

Snijd de baklava op de al gemaakte inkepingen. Serveer met vanille-ijs en eventueel met wat  verse vijgen. Of wat verse vijgen insnijden, daar wat honing en een klein klontje roomboter op de inkepingen, en 15 minuutjes in de oven op 180 graden met een dotje slagroom en de baklava. 

· Je zult een beetje boter en een paar vellen overhouden van het filodeeg, dat is niet anders. Je kunt het filodeeg in de verpakking met vochtige doek nog wel een dag bewaren om daar iets anders lekkers van te maken. De boter die over was, gebruik je gewoon bij het vlees dat je gaat bakken of over de groente die je die week eet.

  • Pinterest
  • Instagram
bottom of page