Bánh Xèo
Een heerlijke gevulde Vietnamese ‘pannenkoek’
Voorbereidingstijd (minuten):
Bereidingstijd (minuten):
Moeilijkheid:
15
30
6 stuks
100 gram rijstebloem
50 gram maïzena
400 ml kokosmelk
125 ml spa rood
1 theelepel kurkuma
1 theelepel suiker
1 eetlepel vissaus
3 speklappen, in kleine reepjes gesneden
200 gram tijgergarnalen, schoongemaakt en gehalveerd over de lengte
125 gram taugé
1 ui, in halve ringen gesneden
4 lenteuitjes, dun gesneden
2 rode pepers, fijngesneden
2 eetlepels vissaus
1 theelepel peper
Snufje zout
Zonnebloemolie om in te bakken
Om ernaast te serveren:
Romeinse sla (om in te serveren) of anders Baby lettuce of bindsla/ijsbergsla
Bosje munt
Bosje koriander
2 steeltjes lenteui, fijngesneden
3 Libaneese komkommers, in dunne schijven
2 rode pepers of 4 rawit fijngesneden in wat vissaus
2 limoenen, in parten
Neem een ruime kom en doe hier de gesneden speklapjes, 2 theelepels vissaus en peper en meng goed door elkaar. Laat dit even intrekken.
Neem een ruime kom en meng hierin de rijstebloem, maïzena, kokosmelk, spa rood, kurkuma, zout, suiker, rode pepers, uien en de lenteui met een garde tot een mooi klontvrij beslag. Zet apart.
Neem een ruime koekenpan en doe hier wat zonnebloemolie in. Verhit op hoog vuur en bak hierin de een zesde van de speklappen aan. Zodra deze kleur gaan krijgen, doe je een soeplepel van het beslag in de pan en verdeel dit over de pan. Laat dit op medium hitte een minuutje of 4 bakken. Verdeel vervolgens een paar garnalen over de pannenkoek en wat taugé en plaats een deksel op de pan. Zet het vuur weer hoog en bak de Bénh Xèo in een minuutje gaar. Vouw dubbel en haal uit de pan. Herhaal dit met de rest van het vlees en beslag.
Snijd de Bánh Xèo door de helft, plaats dit op een slablaadje en verdeel hier wat munt, koriander, lenteui en de komkommer over en breng eventueel op smaak met de pepers in vissaus.
· Het handigst is de Romeinse sla, maar de andere slasoorten kunnen ook, het is alleen minder handig eten.