Appeltaartje met crème en caramelsausje
Geen hufterproof recept, wel erg lekker ;-)
Voorbereidingstijd (minuten):
Bereidingstijd (minuten):
Moeilijkheid:
120
25
8 stuks, diameter 12 cm
Deeg:
250g bloem
125g boter in stukjes
80g poedersuiker
5g bakpoeder
½ citroen, de schil geraspt en 1 theelepel sap
2 eierdooiers
Snufje zout
Gesmolten chocolade
Appels:
4 appels
400 ml appelsap
50 gram suiker
2 kruidnagels
1 steranijs
Crème:
300 ml melk
100 gram roomkaas
60 gram suiker
20 gram bloem
20 gram maïzena
3 eidooiers
½ citroen, sap en rasp
Saus:
75 gram bruine basterdsuiker
2 eetlepels slagroom
20 gram boter
Snufje zout
Deeg:
Meng voor het deeg de bloem, suiker, citroenschil- en sap, het snufje zout en het bakpoeder in een kom, voeg de boter toe en kneed tot je een zandmengsel krijgt. Voeg de eierdooiers toe en kneed alles, tot je een homogeen deeg van korstdeeg krijgt, wikkel het in plasticfolie en laat het zeker 30 minuten rusten in de koelkast.
Rol van het deeg 8 bodems van 3 mm dikte op een met bloem bestoven aanrecht. Vet de vormpjes in en bestuif deze met wat bloem. Doe hier de deeg lap in, zodat bodem en randen bedekt zijn. Laat de vormpjes 15 minuutjes rusten in de koelkast. Verwarm intussen de oven voor op 190 graden. Haal de vormpjes uit de koelkast, prik gaatjes met een vork in de bodem, leg er een stukje bakpapier in en vul met wat bakbonen. Bak de bodem 8-10 minuutjes. Verwijder dan de bakbonen en het bakpapier en bak dan nog eens 2-3 minuutjes in de oven. Laat afkoelen. Verwarm wat chocolade au bain-marie en bestrijk de bodem en de randen met de gesmolten chocolade.
Appels:
Neem een ruime steelpan en doe hierin de appelsap, suiker, kruidnagels en de steranijs. Breng het geheel aan de kook en laat dit tot ongeveer de helft inkoken. Schil de appels, snijd deze in kwarten en verwijder de klokhuizen. Snijd dan dunne partjes van de appels. Leg deze partjes in de gereduceerde appelsap en laat een minuutje meekoken. Zet dan het vuur uit en laat de appelpartjes afkoelen in de siroop.
Crème:
Mix in een ruime kom de eidooiers, suiker, bloem, maïzena, de citroenrasp en het sap met 2 eetlepels van de melk tot een mooie egale massa. Breng de rest van de melk aan de kook in een pannetje. Schep een beetje van de melk bij het bloemmengsel en mix, dan weer een beetje melk toevoegen en mixen. Voeg dan het bloemmengsel bij de melk en roer goed door op laag vuur, zodat je een mooie dikke massa krijgt. Als je de juiste dikte hebt bereikt, denk aan een dikke vla, zet je het vuur uit, schep je de crème op een schaal en doe je een stukje keukenfolie over de bovenkant. Laat afkoelen.
Saus:
Doe alle ingrediënten voor de saus in een steelpannetje en verhit deze op medium hitte. Als alle suiker is opgelost, is de saus klaar.
Samenstellen:
Neem de appelpartjes uit de siroop en laat deze iets uitlekken. Schep de roomkaas in een ruime kom en mix deze los en luchtig met de mixer. Voeg dan de afgekoelde crème erbij en mix goed door elkaar. Schep een lepel van deze crème in de deegbakjes. Verdeel hierover de appelpartjes. Bestrijk met een kwastje de saus over de appelpartjes.
* Dit zijn serieuze taartjes, en het is absoluut géén hufterproof recept. Maar wel ontzettend lekker. Dus op een vrije zondag inplannen dat je deze een keertje maakt!