Amerikaanse wortel-notentaart
Als ik niet oplet, is 'ie al op door kinderen en vriendjes!
Voorbereidingstijd (minuten):
Bereidingstijd (minuten):
Moeilijkheid:
25
95
6-8 personen
300 gram bloem
1 tl-bakpoeder
1 tl bicarbonaat (verkrijgbaar bij de betere bakwinkel of de apotheek)
1/2 tl nootmuskaat (versgeraspte)
2 tl gemalen kaneel
Snuf zout
4 eieren
125 ml honing
100 gram bruine basterdsuiker
200 ml zonnebloemolie
1 klein blikje ananas in stukjes + 60 ml sap
1 tl vanille extract
1 grote of 2 kleinere winterwortel fijn geraspt (200-250 gram)
100 gram walnoten, gehakt
50 gram rozijnen
sinaasappelrasp van 1 sinaasappel en 1 el sap
50 gram geraspte kokos (optioneel)
Topping en vulling:
500 gram mascarpone
Scheutje rum (Havana gold is het lekkerst)
Poedersuiker naar smaak
Sinaasappelrasp en het sap van 1 sinaasappel
2 blaadjes gelatine
Verwarm de oven voor op 160 graden (hete lucht). Vet twee springvormen (20 cm) in met wat roomboter en doe een vel bakpapier op de bodem. Een beetje bloem op de wand, schud het overtollige bloem eruit.
Meng in een kom de bloem, bakpoeder, zout, nootmuskaat, kaneel en bicarbonaat.
Meng in een tweede (grote!) kom de eieren, honing en basterdsuiker met de mixer tot een luchtige massa (ca 3-4 minuten) . Als dit goed vermengd is de zonnebloemolie, het ananassap, sinaasappelsap- en rasp en het vanille extract toevoegen en tot een gladde massa vermengen. Voeg hierbij het bloemmengsel en ‘vouw’ dit door het deeg met een grote (houten) lepel. Vervolgens de stukjes ananas, geraspte wortel, walnoten, rozijnen en kokos erbij doen en goed roeren tot een egale massa.
Verdeel het beslag in de springvormen en bak deze in ongeveer 50-60 minuten gaar. Even testen met een sateprikker of het midden helemaal gaar gebakken is. Laat afkoelen op een rooster. Snijd met een mes langs de rand om de taart te kunnen storten en verder op een rooster af te laten koelen. (De taarten moeten afgekoeld zijn om de topping aan te brengen! Anders smelt de mascarpone.)
Voor de topping/vulling:
Week de blaadjes gelatine in koud water. De mascarpone met de rum, sinaasappelrasp en de suiker mengen, geheel naar smaak. Doe steeds een beetje suiker en rum, er kan altijd wat bijgevoegd worden, eruit halen gaat minder gemakkelijk.
Verwarm in een klein steelpannetje het sinaasappelsap. Knijp de gelatine uit en voeg toe aan het sap. Zodra alle gelatine is opgelost, kun je deze toevoegen aan het mascarpone-mengsel. Goed mengen! Laat even afkoelen in de koelkast, dan wordt het dikker en gemakkelijker aan te brengen zonder dat het ‘uit gaat lopen’.
Doe op 1 bovenkant van de taart een laag van de topping, en doe vervolgens de tweede taart hier bovenop. De taart afsmeren met de topping, eventueel versieren met gesuikerde bloemetjes of walnoten.
*Ik snijd bij de ene taart de onderkant recht af, en bij de andere de bovenkant. Dan past het mooi op elkaar. Ik besprenkel waar ik de onderkant en de bovenkant van heb afgesneden nog met wat Havana Gold rum… erg lekker😉