top of page

Aioli (smeersel)

Lekker met veel knoflook, dat wordt niet zoenen;-)

Aioli (smeersel)

Voorbereidingstijd (minuten):

Bereidingstijd (minuten):

Moeilijkheid:

10

10

gemiddelde waardering 1 uit 5

4-6 personen

2 eidooiers, op kamertemperatuur

6 teentjes knoflook

2 eetlepels witte wijnazijn

250 ml zonnebloemolie

zout en versgemalen peper

1 theelepel mosterd (Optioneel)

Zout en witte peper

Pers de teentjes knoflook en meng deze met de mixer met de eidooiers (evt. mosterd) goed door elkaar. Mix er een lichtgele, romige massa van. Doe vervolgens, al mixend, de azijn erbij. Dan beetje bij beetje, een klein straaltje zonnebloemolie, terwijl je blijft mixen. Blijf dit doen totdat je de juiste consistentie hebt van een mayonaise. De hoeveelheden olie en azijn kunnen verschillen, dat heeft met de grootte van de dooiers te maken. Je moet zelf kijken naar de dikte en proeven.

Breng op smaak met wat zout en peper. Ik gebruik witte peper in plaats van zwarte, dat is  voor de kleur.

Ik gebruik zonnebloemolie en zeker geen olijfolie. Zonnebloemolie is neutraal van smaak. 

Lekker bij een stukje stokbrood, rauwkost, gebakken vis of een stukje gegrild vlees. Op de foto een bakje aoili bij gefrituurde inktvisringen.

  • Pinterest
  • Instagram
bottom of page