Pecannoten-vijgentaart
Als deze in de oven zit, geurt het hele huis!
Voorbereidingstijd (minuten):
Bereidingstijd (minuten):
Moeilijkheid:
20
50
1 taart, 8-10 personen
Bodem:
220 gram bloem
125 gram roomboter
50 gram suiker
1 ei
1 theelepel vanille-extract
Snufje zout
Vulling:
200 gram pecannoten, grof gehakt
200 gram gedroogde vijgen, grof gehakt
150 gram bruine basterdsuiker
6 eieren
50 gram roomboter, gesmolten
200 ml slagroom
2 theelepels vanille-extract
snufje zout
Bodem:
Doe alle ingrediënten voor de bodem in een ruime kom en meng dit mooi tot een egaal deeg. Maak er een bal van, druk deze plat en doe hier wat keukenfolie omheen. Laat een half uurtje rusten in de koelkast.
Rol het deeg voor de bodem uit op een met bloem bestoven aanrecht. Neem een taartvorm van 24 cm doorsnede met lossen bodem. Vet de randen en de zijkanten in met wat boter of bakspray en bestuif met wat bloem. Bekleed de springvorm met het deeg op zowel de bodem als de randen. Snijd bovenop het deeg weg, (Van het deeg dat over is, kun je een rolletje maken en daar koekjes van snijden en de laatste 20 minuten meebakken met de taart.)
Vulling:
Verwarm de oven voor op 175 graden onder- en bovenwarmte. Klop in een kom de gesmolten boter met de eieren, de suiker, snufje zout en het vanille-extract dik en luchtig. Voeg dan de slagroom toe en mix het geheel nog even door elkaar. Voeg dan de gehakte pecannoten en de vijgen erbij, en roer goed door. Stort de vulling in de taartvorm. Plaats de vorm in de oven, en bak de taart in ongeveer 50 minuten gaar en goudbruin.
· In plaats van vijgen zou je ook dadels kunnen gebruiken.
· Niet schrikken van de ‘natte’ vulling, maar zorg er wel voor dat de bodem zonder scheuren is.
· Ik had hele kleine eitjes van mini-scharrelkippetjes, vandaar dat ik meer eieren op de foto heb dan in het recept vermeld staat. 😉