top of page


Vissoepje van garnalen, vis en venkel

Vol van smaak en goed gevuld

 
Vissoepje van garnalen, vis en venkel

Voorbereidingstijd (minuten):

Bereidingstijd (minuten):

Moeilijkheid:

25

40

gemiddelde waardering 3 uit 5

8 personen

1 kilo grote gamba’s in de schaal

2 tilapia filets

300 gram gekookte mosselen (of 1 kilo mosselen in de schelp)

200 gram zalm

1 grote venkelknol, in blokjes en fijngesneden (bewaar het blad)

2 kleine winterwortelen, in blokjes

4 stengels bleekselderij, in blokjes

2 uien, gesnipperd

3 tenen knoflook, in stukjes gesneden

1 blik tomaten in blokjes

2 liter water en 5 visbouillontabletten

200 ml witte wijn

1 goede scheut droge sherry

2 laurierblaadjes

4 gedroogde chili’s

2 theelepels gerookt paprikapoeder

4 eetlepels olijfolie

zout en versgemalen peper

Maak alle gamba’s schoon door de kop er eerst af te trekken, dan de schaal en de staart van het lijf . Haal het darmkanaal uit de rug van de gamba met een mes. Houd 8 gamba’s apart, snijd de rest in kleinere stukken en bewaar in de koelkast. Snijd de tilapia en de zalm in kleine blokjes en bewaar in de koelkast.


Neem een ruime soeppan en doe hierin de olijfolie. Bak hierin de blaadjes laurier en chili’s.  Voeg de schalen en koppen van de gamba’s toe en bak deze een minuutje of 2-3 al omscheppend mee. Voeg de alle ui, alle knoflook, de helft van de venkel, de helft van de bleekselderij en de helft van de wortel toe en laat deze 3-4 minuutjes meebakken. Bewaar de laatste venkel, bleekselderij en wortel voor later. Blus af met de wijn en de sherry. Laat de alcohol verdampen (dit kun je ruiken). Voeg dan de tomatenblokjes, paprikapoeder het water en de visbouillontabletten  toe. Breng het geheel aan de kook en laat 30 minuten op laag vuur pruttelen. Als je mosselen in de schelp hebt, kun je deze koken met wat wijn, knoflook en peterselie. Giet de mosselen af en zeef en bewaar het kookvocht, dat kun je bij de visbouillon doen. Zet de gekookte mosselen apart.


Pureer de soep met een staafmixer zo fijn mogelijk. Zeef de soep, vang de bouillon op in een pan of kom. ‘Help’ de bouillon te zeven door met een soeplepel door de zeef te bewegen. Maak de 'eerste' pan schoon en laat de gezeefde bouillon nog een keer de zeef passeren.


Schenk de gezeefde bouillon terug in een (schone) pan en breng weer aan de kook, en voeg nu de laatste wortel, bleekselderij en venkel toe.  Neem nu de in stukken gesneden gamba’s, de mosselen, blokjes tilapia en zalm en doe deze bij de soep, laat deze een paar minuutjes meekoken op laag vuur. Proef of de bisque goed op smaak is, en breng eventueel op smaak met wat zout en versgemalen peper.


Bak de 8 overgebleven gamba’s in wat olie met wat zout en versgemalen peper in een koekenpan. Schenk de bisque in een bord of kom, garneer met een gebakken gamba en leg een takje van de venkel hier boven op als garnering.
* Zit er geen loof bij de venkel, garneer dan met een takje dille, peterselie of bieslook.

* Serveer met een stuk stokbrood.

  • Pinterest
  • Instagram
bottom of page